maanantai 16. joulukuuta 2013

Hunajainen kahvikakku on helppo joulun leivonnainen

Tämä on mielestäni
paras kahvikakkuresepti ainakin näin joulun aikaan, ja on tätä myös moni maistaja kehunut. Kakku on helppo tehdä, eikä siihen tarvita erikoisaineksia. Kakku on kahvin ansiosta varsin kostea, joka miellyttää minua.

Ja jos vielä haluaa plussapuolia hakea, niin kakkuun saa käytettyä keitetyn kahvin pannunpohjat sekä kuivahtaneet rusinat.

Tänä vuonna ruokajätteen vähentämisestä on puhuttu todella paljon, ja kahvi on yksi suomalaisten eniten poisheittämä elintarvike. MTT:n Esa Aro-Heinilän esityksen mukaan poisheitetystä kahvista kertyy kotitalouksissa vuosittain keskimäärin 41 euron turha rahallinen tappio henkeä kohden (Aro-Heinilän termi on ruokajätteestä kertyvä kulutusmeno). Mitään muuta elintarvikeryhmää ei heitetä pois yhtä suuren rahamäärän verran.

Eli siis ne kylmät kahvit kannattaa jo rahallisista syistä hyödyntää leivonnassa.

Hunajapurkistahan teenjuoja saa rippeet parhaiten hyötykäyttöön, kun laittaa purkkiin lämmintä vettä, huljauttelee sitä siellä hetken ja kaataa hunajaveden teehen.

Mausteinen kahvikakku

150 gr margariinia tai voita
200 gr hunajaa
75 gr sokeria
2 kananmunaa
1,5 dl kahvia
1,5 dl rusinoita
1,5 tl soodaa
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
0,5 tl kardemummaa

Vatkaa voi tai margariini, hunaja ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää munat yksi kerrallaan. Lisää mausteet, rusinat ja vahva kahvijuoma. Sekoita sooda jauhoihin ja lisää jauhot taikinaan. Voitele ja korppujauhota reiällinen kakkuvuoka. Kaada taikinaa vuokaan.

Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes se on kypsä ja alkaa irrota vuoan reunoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti