Tämän mehiläispesän kuvasin viime kesänä luomumansikkapellon laidalla Pohjois-Karjalassa. Ahkerat pölyttäjät auttavat tuottamaan runsaamman ja laadukkaammaan marjasadon. |
Toisaalta kaveripiirin vegaaneista ja myös muualta olen havainnut, että kaikki vegaanit eivät ole hunajan ja muiden mehiläistuotteiden suhteen niin ehdottomia.
Vegaani suosii kotimaista lähihunajaa
Esimerkiksi vegaaniruokaohjeistaan tunnettu Chocochilin Elina kertoo blogissaan:
"Vaikka kutsunkin itseäni vegaaniksi, syön hunajaa. Chocochilin reseptit ovat kuitenkin aina täysin vegaanisia, joten käytän paljon myös agavesiirappia, vaahterasiirappia ja muita vegaanisia makeuttajia. Syön siis hunajaa enimmäkseen makeanhimooni lusikalla suoraan purkista.
Mehiläiset ovat myös ihan äärimmäisen kiinnostavia otuksia, ja elintärkeitä koko ekosysteemin kannalta. Olen viime aikoina tuijottanut suurella mielenkiinnolla myös mehiläisistä kertovia dokumentteja."Kommenttiosastolla Elina kertoo lisätietona, että hänen käyttämänsä hunaja on kotimaisilta pientuottajilta. Hän voisi itsekin kuvitella pitävänsä mehiläisiä:
"Ostan itse oikeastaan aina pienten tuottajien hunajaa. Vanhempien tutuilla on mehiläisiä ja mun ’arkihunaja’ on sieltä. En itse näe hunajan pienimuotoisessa tuottamisessa mitään ongelmaa – voisinpa hyvin ajatella, että itsekin pistäisin pari mehiläispesää pystyyn jos joskus on oma piha :)"Mehiläiset ovat aikamoisia vapaita lentäjiä"
Tämä mun selittely kuulostaa kyllä ihan varmasti hunajan välttelijöiden korviin samalta kuin minun korvaani luomulihan ja -maidon suosiminen. Koen kuitenkin, että on eri asia lainata selkärangattomilta ötököiltä hunajaa verrattuna siihen, että lehmä joutuu poikimaan joka vuosi pitääkseen maidontuotannon käynnissä – ja toki selkärankaisten kipuaistimuksetkin ovat aika erilaiset."
Kysyin myös vegaanikavereiltani näkemyksiä hunajan käyttöön Facebookissani. Siellä Elinan kaltainen ajatusmaailma sai kannatusta. Näin totesi Tea:
"Vaikka niitä litistyykin käsittelyssa jonkun verran, niin ne on kyllä muuten aikamoisia vapaita lentajiä. En myöskään koe, että se talviruokakorvike ois niille erityisen paljon huonompi kuin hunaja."Myöskään Vegaaniliiton nettisivuilla mehiläishoitoa ei täysin lytätä, vaan siellä todetaan mehiläisten pölytystyön tärkeä merkitys.
Tosin Vegaaniliiton kirjoitus hunajantuotannosta sisältää pieniä virheitä ja kaipaisi tarkennuksia. Mutta samaa epätarkkuutta on havaittavissa myös monissa muissa mehiläishoitoa käsittelevissä teksteissä, sillä onhan tämä erikoisalaa, jonka yksityiskohtia on vaikea tietää. Esimerkiksi tuosta Tean mainitsemasta talviruokinnasta voisi kirjoittaa oman juttunsa.
Vaikka osa vegaaneista siis joustaa hunajan ja muiden mehiläistuotteiden, kuten mehiläisvahan, suhteen, niin pari kaveriani ilmoitti kieltäytyvänsä hunajasta vegaaniperiaatteiden mukaisesti.
Faktoja villien tarinoiden sijaan
Yksi vegaanikaverini viestitti, että hän oli nuorempana ollut tiukan linjan kannattaja. Silloin mehiläistarhauksesta oli kuulemma liikkunut melkoisen villejä tarinoita, joille ei ollut totuuspohjaa. Siis tyyliin "käytetään räjäytyksiä, jotta mehiläiset saadaan tuottamaan hunajaa tehokkaammin".
Nyt onneksi mehiläiset ja pölytyksen merkitys ovat näkyneet niin paljon esimerkiksi julkisuudessa, että moni vegaaniksi itseään kutsuva voi tarttua hunajapurkkiin ilman huonoa omaatuntoa.
Mutta jos vegaani kieltäytyy hunajasta, niin mehiläistarhaajan ei kannata loukkaantua, vaan kysyä perusteita ja keskustella aiheesta. Toisten ruokavalintoja on aina syytä kunnioittaa, vaikka ei olisikaan kaikesta samaa mieltä. Vegaanien näkemyksissä eläinten hyödyntämisen nykytilaan on paljon arvostettavia ajatuksia, joita lihansyöjien olisi syytä kuunnella.
Kiitos, hyvä kirjoitus!
VastaaPoistaItse olen myös vegaani, ollut koko elämäni ja olen jo mummoikäinen. Ruokavaliooni kuitenkin on aina kuulunut hunaja. Ostan suoraan tuottajalta (ekologista).
VastaaPoistaUskoisin monen vegaanin miettivän savun käyttöä, jonka uskovat vaikuttavan mehiläisten hyvinvointiin negatiivisesti. Muistaakseni siten, että mehiläiset eivät osaisi enää kotiinsa, että suuntavaisto katoaa tms. Tämä kuitenkin käsittääkseni on rypsin viljelijöiden käyttämien ympäristömyrkkyjen aiheuttamaa.
Hmm, no savun käyttö ei vaikuta suuntavaistoon. Savun tarkoituksenahan on saada mehiläiset kuvittelemaan, että on syttynyt metsäpalo. Tämän ansiosta mehiläiset nauttivat hunajaa vatsansa täydeltä ja sen ansiosta ovat rauhallisempia, joten tarhaajalla ei ole yhtä suuri riski saada mehiläisiä kimppuunsa hoitotoimenpiteiden aikana. Toki mehiläisten ärhäkkyys vaihtelee monista syistä, ja osa yhteiskunnista on niin leppoisia, ettei savua tarvitse käyttää.
VastaaPoistaEivät ne siis savusta onneksi menetä suuntavaistoaan. Sehän olisi tarhaajankin kannalta tosi ikävää, jos pesän väki ei palaisi takaisin.
Torjunta-aineiden vaikutuksia onneksi selvitellään koko ajan lisää. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että aineiden haitat eivät kohdistu pahiten tarhamehiläisiin (joilla on suuri yhteiskunta ja vielä ihminen tukemassa yhteiskunnan toimintaa), vaan luonnon pölyttäjiin.
Vegaanit eivät käytä hunajaa. Et ole vegaani jos näin teet. Get your facts straight!!
VastaaPoista