Osan omenoista soseutan ja pakastan soseen pienissä erissä. Hunaja sopii omenasoseen makeuttamiseen ja maustamiseen mainiosti. Osan omenista kuivaan, ja siihenkin käytän mausteeksi hunajaa. Laitan omat jatkojalostusohjeeni tähän alle, jos jollain muullakin sattuu vielä olemaan parvekeomenia.
Omenasose
Taikinakulhollinen omenoita
2,5 dl vettä
0,5–1
dl hunajaa
Hiukan vaniljasokeria tai kanelia
Tilkka sitruunamehua, mikäli omenat ovat hapottomia
Itse valmistan soseen siten, että kuorin omenat ennen
pilkkomista. Työlästä, kieltämättä, mutta hyvää radio-ohjelmaa kuunnellessa
sujuu mukavasti. Jos perheessä ei ole sihtisuita ja käytössä on kunnon
soseutin, kuorimisen voi jättää väliin.
Reilun kokoiset omenanpalat kiehautetaan vähässä vedessä,
jolloin ne pehmiävät. Kannattaa pyöritellä omenalohkoja kattilassa, jotta
kaikki kypsyvät nopeasti. Itse kaadan tämän jälkeen keitinveden
mukiin ja juoda hörppään pois, sillä keitinvesi vie minusta turhaan soseesta
makua.
Pehmenneet omenat soseutetaan ja sose makeutetaan hunajalla
ja maustetaan syöjien toiveiden mukaan vaikkapa vaniljasokerilla, kanelilla tai
sitruunamehulla.
Kuivatut omenat
Omenia
3 rkl sitruunamehua
3 rkl hunajaa
2 dl vettä
Kaada astiaan hiukan vettä, sitruunamehua ja pari
lusikallista hunajaa. Poista omenaporalla omenoista kodat. Mikäli et omista
omenaporaa, leikkaa omenat vain siivuiksi ja napauta siemenet pois.
Kasta siivut heti sitruuna-hunajamehuun tai jätä ne vaikkapa
hetkeksi maustumaan siihen. Sitruunan pitäisi estää omenaa tummumasta, mutta
minun omenani eivät kyllä sitä hevin usko. Itse käytän sitruuna-hunajamehua
enemmänkin mausteena.
Kuivaa omenat joko kuivurissa tai uunissa 50 asteessa.
Omenat voi laittaa uuniin suoraan ritilälle ja uuninluukun pikkulusikan avulla
hiukan raolleen, jotta kosteus pääsee uunista ulos. Omenat ovat valmiita, kun ne ovat nahkeansitkeitä. Minun omenoillani
siihen meni kolmisen tuntia.
Olen kuivannut omenoita myös pujottamalla siivuja
ompelulankaan ja lasten helmiä tasaisin välein niiden välille, jotta siivut
eivät liimaudu yhteen. Omenalangan olen ripustanut keittiön verhotankoon
(pyyhkäistyäni ensin tangosta pölyt). Ikkunalla omenat kuivuivat neljässä päivässä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti