Alla on hunajasiman ohje muidenkin kokeiltavaksi. Ole siis sinäkin
ripeä ja nauti vappuna hunajasimaa!
Hunajasima
4 litraa vettä
450 g mietoa, kotimaista hunajaa
2 sitruunaa
nokare hiivaa
(rusinoita)
Kiehauta osa vedestä. Kaada se hunajan päälle ja sekoita
hyvin. Lisää loppu vesi sekä sitruunoiden mehu. Lisää haaleaan seokseen hiiva, n.
1/5 tl. Anna käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota
sima. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja halutessasi muutama
rusina. Huomaa, että paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä
liian tiukkaa korkkia.
Sima valmistuu viileässä paikassa noin viikossa,
huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä. Säilytä sima viileässä ja nauti noin
viikon kuluessa.
Siman kerääjät ja tuottajat työssään. Kuva: Tarja Ollikka |
Hunaja ja koivunmahla ovat todennäköi-
sesti alkuperäisiä
siman raaka-aineita.
Sokeri kun on ollut kallista ostotavaraa.
Ja tarkoittihan sana sima alun perin mettä
tai hunajaa. Hunajasimasta nautiskellessa kannattaakin lukea Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen artikkeli
simaa simasuille. Sitä artikkeli ei
tosin kerro, miksi väsähtänyt ihminen
simahtaa. Liekö juonut liikaa käynyttä simaa?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti