maanantai 27. helmikuuta 2012

Avokado-appelsiinisalaatti ja paistettua tofua

Tammi-helmikuu on  appelsiinien aikaa. Kun ne yhdistää salaattiin tofun ja avokadon kanssa, niin tuloksena on herkullinen ja helppo salaatti.

Tämä ruoka on yksi taloutemme suosikeista. Raikkaat maut ja sopivasti maustettu tofu ovat yhdistelmä, jota on tarjottu hyvällä menestyksellä usein myös vieraille.

Jos tofu on ennestään tuntematonta tai kokeilut ovat päättyneet mauttomaan ruokaan, niin tässä vinkkejäni:
- Edullisinta kiinteää tofua saa Helsingissa etnokaupoista, mutta nykyisin monista kaupoista löytyy esim. maustamatonta Alpron  luomutofua (250 gr, alle 2 e).
- Tofun voi pakastaa, jolloin se sulatuksen jälkeen imee tehokkaimmin maut itseensä. Puristele sulaneesta tofusta nestettä pois ja marinoi tai paista.
- Etenkin tottumattoman tofunsyöjän kannattaa laittaa tofu marinoitumaan edellisiltana. Itse tosin luotan myös siihen, että tofu imee makuja hyvin myös pannulla paistettaessa: koska olen huono ennakoimaan kokkauksiani, niin marinointi usein jää kokonaan.
- Ilman mausteita tofu ei maistu miltään. Luovuutta saa käyttää vapaasti. Mm. erilaiset maustetahnat, soijakastike, hunaja ja valkosipuli kuuluvat perustuotteisiini tofun marinoinnissa ja/tai maustajina.

Kannattaa varmistaa, että avokadot ovat riittävän kypsiä. Kaupoissa myytävät avokadot ovat yleensä raakoja eli kovia (jopa ne kypsinä mainostetut voivat olla vähän raakoja). Siksi avokadoa kannattaa kypsyttää muutama päivä kotona. Kypsymistä voi vähän nopeuttaa kääräisemällä avokadon sanomalehtipaperiin.

Avokado-appelsiinisalaatti ja paistettua tofua (kahdelle)
n. 70 gr haluttua vihersalaattia tai salaattisekoitusta (esim. frisee-, puna-, tammenlehti- tai keräsalaattia ja rucolaa)
1-2 appelsiinia
1-2 avokadoa
250 gr kiinteää tofua
kurpitsansiemeniä tai muita siemeniä ja pähkinöitä
oliiviöljyä

Tofun marinadi
0,5 dl sitruunamehua
2-3 tl hunajaa
3 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
mustapippuria

Sekoita marinadin ainekset. Lisää paloiteltu tofu. Anna marinoitua mielellään seuraavan päivään, mutta hätäisempään ruuanlaittoon riittää muutama kymmenen minuuttia.
Paista tofukuutiot pannulla ilma marinadia niin, että ne saavat ruskeaa väriä.

Sekoita muut salaattiainekset keskenään, lorauta päälle hieman oliiviöljyä ja lisää paistettu tofu. Voit pirskottaa salaattiin myös hieman sitruunamehua.

Salaatti on muokattu versio Chocochili-blogin reseptistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti