torstai 15. maaliskuuta 2012

Hunaja sopii odottajille, imettäjille, äideille, isille ja muille yli 1-vuotiaille

Paljastuksia elämästäni: kasvattelen vatsassani jälkeläistä, jonka pitäisi syntyä heinäkuussa.

Olen nyt pari kertaa saanut kysymyksen, voinko syödä hunajaa, kun kerran olen raskaana. Vastaus on, että kyllä saan.

Vaikka raskaana oleville esitellään pitkät listat vältettävistä ruuista, niin onneksi hunaja ei siltä listalta löydy.

Alle yksivuotiaille on hunajassa botulismiriski

Hunaja on siis sallittu kaikille yli 1-vuotiaille ja myös imettäville äideille.
Pienille imeväisille hunajassa on mahdollinen botulismin riski, jonka vuoksi myös hunajapurkeissa on oltava varoitus. Botulismin aiheuttaa Clostridium botulinum -itiö, joka elelee yleisesti maaperässä, vesistöjen pohjalietteessä sekä kalojen ja muiden eläinten suolistossa.

Evira valistaa:

"Alle yksivuotiaat lapset ovat herkimpiä saamaan imeväisbotulismin, koska heidän kehittymätön suolistomikrobisto sekä ruoansulatuskanavansa aikuisia korkeampi pH-arvo mahdollistavat suolistoon päässeiden itiöiden muuttumisen kasvukykyisiksi ja toksiinia muodostaviksi bakteereiksi."

Hunajassa siis voi olla kyseistä itiötä. Mutta ei kannata heti panikoida, jos lapsukainen nuolaisee hunajalusikkaa. Näitä hunajan kautta botulismitartunnan saaneita imeväisikäisiä ei Suomessa ole juuri tavattu vuosikymmenien aikana. Jonkin verran tapauksia tosin löytyy myös Euroopasta, ja ulkomaalaisissa hunajissa riski saattaa olla suurempi.

Clostridium botulinum -bakteerin itiöt tuhoutuvat esimerkiksi 120 asteen kuumennuksessa neljässä minuutissa. Ruuan kuumentaminen 10 minuuttia 80 asteessa pienentää riskiä huomattavasti (lähde). Jos siis tekee esimerkiksi sämpylöitä tai pannukakkua, johon käyttää hunajaa, niin imeväisbotulismista ei tarvitse huolestua.

Usein tartuntalähteenä vakuumipakkaus ja väärä säilytys

Moni muu tuote kuin hunaja on botulismin kannalta riskialttiimpi, mutta silti kyseessä on hyvin harvinainen ruokamyrkytys. Eviran mukaan C. botulinum -bakteerin aiheuttamat ruokamyrkytyksiin on Suomessa viimeisen parinkymmenen vuoden aikana sairastunut kolme henkilöä.

Tartuntalähteinä ovat olleet vakuumipakattu savukala ja mäti, joita on ilmeisesti säilytetty liian lämpimässä, sekä oliviisäilykkeet.


Tuleva Vuoden  mutsi askaroi hunajaetiketit

Näillä näkymin siis jään äitiyslomalle kesäkuun alussa.

Sitten tietysti tavoittelen Vuoden mutsi -arvonimeä!
Kävin eilen kyseisellä nimellä varustetun kirjan julkistuksissa. Luonnollisesti vein kirjan tekijöille Katjalle ja Sadulle sopivaa lisäenergiaa eli hunajaa.

Tein purkkeihin ah-niin-trendikkään kotoilevasti etiketit ihan itse. Nimittäin olin blogista huomannut "Äiti osaa piirtää" -jutun ja päättelin, että tuoreet kirjailijat varmasti osaavat arvostaa huikeaa taiteellista luovuuttani.

Hauska, mutta samalla myös hyödyllinen kirja ja samanniminen blogi ovat kaltaiselleni tulevalle äidille erinomaista luettavaa. Vaikka äitiys ei sujuisi naistenlehtien ja mainosten markkinoimassa ihanuudessa, niin onneksi on kokeneita konkareita, jotka jakavat vinkkinsä.

Hunajainen malja siis kaikille Vuoden mutseille! Ja saa isätkin ottaa!

Lisäys seuraavana päivänä: Katjan blogissa on myös kuvallinen todiste hunajalobbauksestani: Noora oli otollinen kohde, sillä hän on kirjoittanut paljon hunajasta. Alustavasti jo sovittiin, että jutellaan kevään aikana vielä lisää mehiläisjuttuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti