perjantai 12. lokakuuta 2012

Sinisiä, punasia hunajapurkkeja

Viime viikon aikana on ollut sanomalehtien otsikoissa sininen  ja vihreä hunaja. Mitä ihmettä, hunajahan on... hunajan väristä. Ja miten M&M karkit liittyvät tähän asiaan?

Juttuhan meni niin, että että Ranskassa mehiläiset menivät ja hakivat tarhojen läheltä jätesokeria meden ja ruokintasokerin sijasta. M&M-karkkien kuorrutukseen käytetty värillinen sokeri oli tarkoitettu tarhan lähellä sijaitsevan biokaasuvoimalan poltettavaksi. Mehiläiset olivat päässeet voimalan sokerisäiliöihin ja prosessoivat sitten keräämänsä väriainetta sisältämän sokerin hunajaksi, jolloin hunajasta tuli selkeästi epänormaalin väristä (kts. BBC:n videosta minkä näköistä hunaja oli).

Hunaja on luonnosta

Ranskalaiset tarhaajat eivät voineet myydä noin pahasti värjääntynyttä elintarvikeperäistä hunajaa. Hunajan on nimittäin oltava luontoperäistä. EU:n hunajadirektiivissä hunajan määritelmä menee seuraavasti: "Hunajalla tarkoitetaan luontoperäistä makeaa ainetta, jonka hunajamehiläinen (Apis mellifera) on tuottanut kukkien medestä tai kasvien elävien osien eritteistä tai tiettyjen kasveja imevien hyönteislajien/kasvien elävillä osilla olevista eritteistä, ja jota mehiläiset keräävät, muuntavat yhdistellen tiettyjen itsestään peräisin olevien aineiden kanssa, saostavat, kuivaavat, varastoivat sekä jättävät kehittymään ja kypsymään hunajakennoihin."

Voimala onkin nyt estänyt mehiläisten pääsyn sokerivarastoihinsa.
 

Vadelma on värjännyt Suomessa

Myös Suomessa mehiläistarhaajat ovat joitain kertoja törmänneet värilliseen hunajaan, tosin ei tietojemme mukaan elintarvikevärien vuoksi. Mehiläiset löytävät väriä myös luonnosta: ne käyvät nimittäin joskus ryöstelemässä esim. mehua vadelman marjoista, jolloin punaista väriä siirtyy hunajaan. Mehiläiset saattavat hakea sokeripitoista nestettä marjoista, jos ne lämpimällä säällä ylikypsyvät. Marjojen sokeripitoisuuden on ehdottomasti oltava riittävän korkea, mehiläiset eivät muuten niihin koske.
Yleensä vadelman väriä on siirtynyt vain muutamiin hunajakennoihin, mutta joskus punaista on ollut suuremmallakin alalla. Jokunen punertava hunajapurkki tälläisestä "marjastuksesta" on jopa tullut tarhaajien ihmeteltäviksi.
Mesi on kuitenkin mehiläisten pääravinto, joten  harvinaista tuollainen marjamehun käyttö meden sijasta on

Tutustu hunajaan uusituilla sivuillamme

Hunajan värierot johtuvat mehiläisten käyttämistä mesikasveista.
Saamme toki nauttia erilaisista hunajasävyistä ihan luonnostaan eri mesikasvien ansiosta, kuten kuvasta näkyy. Myynnissä on myös erilaisia hunajavalmisteita, joihin on sekoitettu tavalliseen hunajaan esim. minttua tai suklaata, jolloin tuotteen väri on erilainen.

Erilaisiin hunajiin ja niiden ominaisuuksiin voi tutustua lisää SML:n hunaja.net -sivuilla. Uusitut sivut ovat nyt aiempaa kuluttajapainotteisemmat. Tietoa mehiläistarhauksesta, paikallisyhdistyksista ja SML:n tapahtumista löydät mehiläishoitajat.fi -sivuilta.

Ps. Pidä hunaja mielessä myös syysshoppailuissa. Hunaja on yksi tämän syksyn kuumimmista muotiväreistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti