torstai 23. tammikuuta 2014

Mikä on sopiva määrä hunajaa päivässä?

Olen saanut muutaman kerran vastata kysymykseen siitä, mikä on suositus hunajan päivittäiseen nauttimiseen. Tai onko hunajan määrälle jokin riskiraja, jota ei saisi ylittää.

Suoraan hunajalle ei ole mitään suositusmäärää. Aina oleellista on tietysti ruuan kokonaisuus. Kun puhutaan makeuttajista, niin silloin nousee esiin energia.

Hunajaa on siis energianäkökulmasta loogista verrata sokeriin. Sokerille päivittäinen suositus on maksimissaan noin 40 - 60 grammaa, kertoo Diabetesliitto, ja valistaa samalla erilaisista piilosokereista (mehut, jogurtit jne). Lapsille tietysti suositellaan pienempää määrää.

Diabetesliiton mukaan määrä täyttyy päivässä esimerkiksi seuraavasti: puolitoista desilitraa tavallista marja- tai hedelmäjugurttia, puolitoista desilitraa marjakiiselliä ja yksi keskikokoinen jäätelötuutti.

Hunaja aistitaan tavallista sokeria n. 1,3 kertaa makeammaksi. Hunajassa on kuitenkin n. 20 prosenttia vähemmän kaloreja. Eli kun on sama grammamäärä sokeria ja hunajaa, niin hunajasta saa selvästi enemmän makeutta, mutta vähemmän energiaa.

Yksi desilitra hunajaa painaa noin 140 grammaa. Näkemykseni mukaan hunajaa voisi syödä siis noin puoli desilitraa (50 millilitraa eli 70 grammaa), jotta tuo sokeriin verrattava päivittäinen maksimisaantisuositus (60 grammaa) ei ainakaan energianäkökulmasta ylity.

Yksi ruokalusikallinen on 15 millilitraa, joten noin kolmen ruokalusikallisen hunajamäärä (45 millilitraa) mahtuu arviooni. Näissä arvioissa oletuksena on tietysti se, ettei syödä juurikaan muita sokerisia tuotteita.

Itse nautin hunajaa sellaisenaan yhteensä noin ruokalusikallisen esimerkiksi aamupuurossa, teessä ja iltapalajogurtin makeuttajana. Monille se ruokalusikallinen tai kaksi on varmasti sopiva määrä, koska sokeria kertyy helposti muista elintarvikkeista.

Mutta toki hunaja on monesta syystä erinomainen valkoisen sokerin korvaaja.

Tänään julkaistiin uudet suomalaiset ravitsemussuositukset. Niissä ei erityisesti huomioida hunajaa. Mutta sen sijaan nostetaan esiin esimerkiksi kestävät ruokavalinnat (PDF, s. 40) ja todetaan mm. se, että "ruoka tuotetaan ja jalostetaan luonnonvaroja mahdollisimman kestävästi käyttäen ja mahdollisimman tehokkaasti hyödyntäen". Tuohon toteamukseen hunaja sopii tietysti hienosti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti