Mehiläinen metsäkurjenpolvella |
Kimalainen omenan kukassa. |
Pölytyksestä ja pölytyspalvelusta on viime aikoina ollut paljon puhetta. Kerroin vähän aikaa sitten SML:n pölytyspalvelukartasta, josta viljelijät löytävät lähimmän pölytyspalvelun tarjoajan. Jatkuvasti tuleekin kyselyjä viljelijöiltä, että mistäs niitä mehiläisiä saa.
Jos mietitään pölytyspalvelua (eli viljelykselle tuodaan tarkoituksella pölyttäjiä pölyttämään kasveja), niin Suomessa siihen käytetään mehiläisiä ja kimalaisia. Mehiläisiä käytetään peltokasvien, hedelmien ja marjojen pölytykseen ulkosalla. Kimalaiset ovat käytössä pääosin kasvihuoneissa, joskus myös avomaalla. Itse olen sitä mieltä, että kasvatetut kimalaiset ovat loistavia kasvihuoneiden pölyttäjiä, mutta ulkona mehiläiset ovat usein tehokkaampia mm. suuren määränsä vuoksi.
Pölytyspalveluun tarkoitetut kimalaiset ovat tällä hetkellä täysin tuontitavaraa. Niitä tuodaan mm. Hollannista ja Italiasta.
Mutta sitten näiden kahden veijarin eroista.. Molemmat pölyttävät tehokkaasti ja niitä voi ihminen kasvattaa. Kimalainen on mehiläistä pitkäkielisempi, se soveltuu siis tietyille kukille erinomaiseksi pölyttäjäksi. Kuitenkin suurin ero pölytystehossa on lajien yhteiskunnan koossa ja käyttäytymisessä. Tässäpä pieni lista kimalaisten ja mehiläisten ominaisuuksista. Täytyy muistuttaa, että kumpikin laji sopii omaan rooliinsa pölyttäjänä hienosti.
Mehiläinen pölyttäjänä
- Kukkauskollinen
- Pesässä 20 000-75 000 yksilöä, joista pölyttäviä noin 5 000-15 000
- Mehiläinen vierailee yhden lennon aikana noin 100 kukassa. Työläinen tekee enintään 7 lentoa/vuorokausi
- Mehiläinen lentää kun lämpötila on yli +14 astetta
- Lentosäde (pölyttyvä alue) pesästä 2-3 km
- Tuottaa hunajaa
Kaupallisia kimalaispesiä kasvihuoneella (Kuva: Niina Kangas) |
Kimalainen pölyttäjänä
- Vierailee eri kasvilajeissa
- pesässä 200-400 yksilöä, pölyttäviä yksilöitä n. 50-150
- Vierailee n. 400 kukassa lennon aikana. Enintään 10 lentoa pesästä/vuorokausi
- Lentää kun lämpötila on yli + 10 astetta.
- Pieni lentosäde, pölyttävät pesän läheisyydessä
- Tehokas ja rauhallinen pölyttäjä kasvihuoneissa
- Ei tuota hunajaa
Yhteenvetona siis: mehiläispesässä on runsaasti enemmän pölytysvoimaa kuin pienessä kimalaispesässä. Koska mehiläisillä on laaja lentosäde, ne sopivat peltojen ja hedelmätarhojen pölytykseen. Kimalaiset taas sopivat pienen reviirinsä, lukumääränsä ja rauhallisuutensa puolesta hyvin kasvihuoneiden pölytykseen.
Luonnossa on onneksi muitakin pölyttäjiä, mm. luonnonvaraiset kimalaiset, kukkakärpäset, perhoset, erakkomehiläiset jne. Niiden roolia ei sovi unohtaa. Pääsiäisen aikana oli aivan upeat säät ja kukissa näkyikin runsaasti pölyttäjiä.
Keväisin terveisin,
Tuula
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti