Merja-Riitta Laurilan hunajasiman hunaja on peräisin omista mehiläispesistä. Simaa on nyt myynnissä esimerkiksi Helsingin vanhassa kauppahallissa, jossa sitä saa kahvilassa myös laseittain. |
Mehiläistarhaaja Merja-Riitta Laurila valmistaa Mesijuomaa reseptillä, joka on peräisin vuonna 1849 julkaistusta kokkikirjasta.
”Periaatteessa resepti on yksinkertainen. Aineosia ovat vesi, hunaja eli mesi, humala, käytös eli hiiva, sitruunankuoret ja rusinat. Mutta koska tämä ei ole pikasimaa, niin valmistus vie kokonaisuudessaan kuutisen viikkoa. Taustalla on monta työvaihetta, kunnes sima on valmiina pullossa”, Laurila kertoo.
Laurilan Mesijuoma on raikas ja herkullinen juoma, joka sopii esimerkiksi alkumaljaksi.
”Tässä on hunajan ja humalan liitto: humala taittaa hunajan makeutta”, Laurila kertoo.
”Minulla siman valmistus alkoi oikeastaan siitä, että kaipasin vaihtoehtoa juhlaviin, alkoholittomiin juomiin.”
Tällä hetkellä Mesijuomaa saa esimerkiksi muutamista pienmyymälöistä Helsingistä. Lisäksi Laurila valmistaa simaa isompia eriä tilausten mukaan.
Alkoholillista simaa pienpanimoista
Mats Bergströmin ja Laura Husun Simapajan tuotteita on nyt keväällä tullut Alkon tilausvalikoimiin. Yhtenä kimmokkeena alkoholillisen siman valmistukseen toimi pariskunnan yhteinen keskiaikaharrastus. |
Nyt Suomessa on pienpanimo, Simapaja oy, joka on
erikoistunut alkoholilliseen hunajasimaan. Myös muutamat muut pienpanimot, esimerkiksi Plevna,
valmistavat toisinaan simaa.
Simapajalla on toistaiseksi Alkon tilausvalikoimissa kaksi eri tuotetta: makea
Innkeeper's Daughter ja kuiva Wandering Minstrel. Molemmissa käytetään
lähihunajaa.
”Suomalaisen hunajan maku ja laatu ovat aivan toista luokkaa kuin ulkomaalaisten,
halpojen hunajien. Siksi niistä syntyy myös parempaa simaa”, Simapajan tuotantopäällikkö Mats Bergström sanoo.
Tee itse hunajasimaa
Hunajasimaa voi valmistaa myös itse. Alkoholittomaan simaan
kannattaa valita varsin mieto hunaja, jollaisia ovat useimmat kotimaiset
hunajat.
Hunasima on aidosti hyvää: esimerkiksi Sauvajyvänen kertoi vuosi sitten blogissaan, että kun kerran on hunajasiman makuun päässyt, niin enää ei ole paluuta vanhaan sokerisimaan.
Halutessasi voit kokeilla myös
sitä, että vaihdat tavallisesta vappusimareseptistä osan sokereista hunajaksi.
Muista silloin, että koska hunaja aistitaan sokeria makeammaksi, niin hunajaa
riittää vähemmän: 3 sokeria = 2 hunajaa.
4 litraa vettä
450 g kotimaista hunajaa
2 sitruunaa
ripaus hiivaa
(rusinoita)
450 g kotimaista hunajaa
2 sitruunaa
ripaus hiivaa
(rusinoita)
Kiehauta osa vedestä ja kaada se hunajan päälle. Lisää
loput vedestä sekä sitruunoiden mehu. Lisää haaleaan seokseen hiiva, n. 1/5 tl.
Anna käydä huoneen lämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota sima. Lisää
jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja halutessasi muutama rusina.
Sima valmistuu viileässä paikassa noin viikossa, huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä.
Sima valmistuu viileässä paikassa noin viikossa, huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä.
Huom! Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa
korkkia. Säilytä sima viileässä ja nauti noin viikon kuluessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti