Markus Maulavirta hyödyntää hunajaa lyhyillä ja pitkillä retkillä. |
Pääsiäispyhinä monilla on aikaa ulkoilla. Retkeily
kauniissa kevättalvisäässä on ihanaa, ja ulkoilupäivän voi kruunata hyvillä eväillä.
Kyselimme eräopas, kokki, ELO-säätiön villiruokalähettiläs ja
mehiläistarhaaja Markus Maulavirralta
neuvoja retkieväitä varten.
Kokki vinkkasi perusretkeilijää pitämään eväsretken riittävän
yksinkertaisena mutta pakkaamaan silti mukaan laadukkaat eväät. Lyhyelle tai yhden
päivän mittaiselle retkelle kannattaa lähteä melko eväspohjaisesti, ettei
kaikki aika mene ruuan valmistukseen. Evästauosta kannattaa kuitenkin ottaa ilo
irti. ”Jotain pientä on aina mukavaa valmistaa. Kannattaa pakata vaikka pieni
kalapala mukaan ja paistaa se nuotiolla”, Maulavirta neuvoo.
Mutta nyt, retkeilijän tärkein neuvo: pakkaa retkelle aina mukaan
pieni purkki hunajaa. ”Siitä saa parasta energiaa. Sitä voi käyttää
ruuanlaitossa ja syödä sellaisenaan.” Totta kai retkelle voi ottaa mukaan myös hunajaista
jälkiruokaa tai makeuttaa hunajalla evästee tai –kaakao. Yksi Maulavirran
omista jälkkärisuosikeista on omat pakkaskuivatut marjat ja hunajaa niiden
päälle.
Erittäin ahkerasti retkeilevä Maulavirta suosittelee ottamaan
metsään mukaan myös palan pakuria ja hunajapurkin. ”Niistä keittää tosi
hyvän teen, joka antaa virtaa. Juuri ennen nukkumaanmenoa ei pakuriteetä
kannata juoda”, kokki vinkkaa.
Tunnettu kokki Maulavirta on viime vuosina kouluttautunut eräoppaaksi ja
järjestää erilaisia eräretkiä. ”Minulle luonto on
monimuotoisuutta ja parasta on luonnon tarkkailu”, Maulavirta kuvailee. Hänellä on myös oma mehiläispesänsä. Omat retkihunajat löytyvät
siis omasta takaa.
Maulavirta julkaisi viime vuonna eräruokakirjan Avotulilla:ruokaa luonnon antimista. Hunaja näkyy monissa kirjan resepteissä. Kirjassa
esitellään niin hunajalla makeutettua riekkoa, sorsaa kuin kalaakin. Kirjasta
löytyy oma sivunsa myös Maulavirran mehiläisistä.
Hyvää pääsiäistä blogin lukijoille! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti