Eilen meillä oli vähän tavallista parempi iltapala. Ja pöydässä jotain, mitä perhe ei ollut koskaan maistanut.
”Äiti, mitä tää on?”
”Kennohunajaa, se on otettu suoraan mehiläispesästä. Ensin mehiläiset
ovat tehneet nuo vaaleat kennot, sen jälkeen hunajan sinne sisään.”
”Ai jaa… Tämä on hyvää!”
”On, ihanaa.”
”Mutta mitä tää kova mun suussa on? Kato, tää keltainen.
Ihan kuin purkkaa.”
”Se on sitä vahaa. Sen voi syödä, mutta ei ole pakko.”
”Mä en ainakaan syö. Annan sen sulle.”
”Laita mieluummin vaikka lautasen reunalle.”
”Panen roskiin. Sit otan lisää!”
Kennohunaja on linkoamatonta hunajaa, joka syödään siis
suoraan mehiläisten valmistamasta pakkauksesta. Sitä käytetään tavallisen
hunajan tapaan, mutta erityisen hyvin se sopii vaikkapa juustotarjottimelle ja
moniin jälkiruokiin – eikä vähiten siksi, että se on niin kaunista. Kennojen vahan
voi hyvin syödä, mutta voi sen huomaamattomasti pyyhkäistä suustaan
lautasliinaankin. Kuumien juomien pinnalle kennohunajasta jää sulanutta vahaa, mutta
kaikkia sekään ei häiritse.
Aiemmin kennohunajaa syötiin Suomessa enemmän, kun linkous
ei ollut vielä kovin kehittynyttä. Se on alkuperäinen tapa nauttia hunajaa. Kennohunajan
tuottaminen kuitenkin vie mehiläisiltä huomattavasti enemmän voimavaroja kuin
tavallisen hunajan tuottaminen, sillä kennohunajaa korjattaessa mehiläiset
menettävät myös vahasta valmistamansa kennostot.
Tavallinen hunaja lingotaan pois kennoista, ja kennot
palautetaan sellaisenaan pesään mehiläisten käyttöön. Mikäli kennosto
linkouksen jälkeen näyttää vaurioituneelta tai tummuneelta, se sulatetaan,
muovataan uudestaan ja palautetaan pesään alustaksi, jonka päälle mehiläiset
jatkavat uuden kennoston. Yhden kennohunajakilon tuottaminen vaatiikin
mehiläisiltä yhtä paljon työtä kuin 5–8 tavallisen hunajakilon valmistaminen.
Kennohunajaa korjattaessa mehiläistarhaajan täytyy laittaa ottamansa kennoston
tilalle uusi vaha-alusta. Siksi kennohunaja on hiukan kalliimpaa kuin lingottu
hunaja.
Edelleen maailmalla kennohunaja on monin paikoin tavallisin
tapa käyttää hunajaa. Maahanmuuttajien ansiosta kennohunajan kysyntä on
Suomessakin kasvussa. Sitä voi ostaa esimerkiksi herkkukaupoista,
kauppahalleista ja suoraan tuottajilta, kun hunajan satokausi on aluillaan. Kennohunajan
paras sesonki on nyt, kannattaa kokeilla.
Meillä kennohunajan kanssa tarjoiltiin
manchegojuustoa
pekaanipähkinöitä
tuoreita kirsikoita
itsetehtyjä keksejä
ja paahdettua leipää.
Herkullisia ja helppoja illanistujaisia ystävien ja perheen kanssa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti