torstai 10. elokuuta 2017

Makea kenno



Eilen meillä oli vähän tavallista parempi iltapala. Ja pöydässä jotain, mitä perhe ei ollut koskaan maistanut.

”Äiti, mitä tää on?”
”Kennohunajaa, se on otettu suoraan mehiläispesästä. Ensin mehiläiset ovat tehneet nuo vaaleat kennot, sen jälkeen hunajan sinne sisään.”
”Ai jaa… Tämä on hyvää!”
”On, ihanaa.”
”Mutta mitä tää kova mun suussa on? Kato, tää keltainen. Ihan kuin purkkaa.”
”Se on sitä vahaa. Sen voi syödä, mutta ei ole pakko.”
”Mä en ainakaan syö. Annan sen sulle.”
”Laita mieluummin vaikka lautasen reunalle.”
”Panen roskiin. Sit otan lisää!”

Kennohunaja on linkoamatonta hunajaa, joka syödään siis suoraan mehiläisten valmistamasta pakkauksesta. Sitä käytetään tavallisen hunajan tapaan, mutta erityisen hyvin se sopii vaikkapa juustotarjottimelle ja moniin jälkiruokiin – eikä vähiten siksi, että se on niin kaunista. Kennojen vahan voi hyvin syödä, mutta voi sen huomaamattomasti pyyhkäistä suustaan lautasliinaankin. Kuumien juomien pinnalle kennohunajasta jää sulanutta vahaa, mutta kaikkia sekään ei häiritse.

Aiemmin kennohunajaa syötiin Suomessa enemmän, kun linkous ei ollut vielä kovin kehittynyttä. Se on alkuperäinen tapa nauttia hunajaa. Kennohunajan tuottaminen kuitenkin vie mehiläisiltä huomattavasti enemmän voimavaroja kuin tavallisen hunajan tuottaminen, sillä kennohunajaa korjattaessa mehiläiset menettävät myös vahasta valmistamansa kennostot.

Tavallinen hunaja lingotaan pois kennoista, ja kennot palautetaan sellaisenaan pesään mehiläisten käyttöön. Mikäli kennosto linkouksen jälkeen näyttää vaurioituneelta tai tummuneelta, se sulatetaan, muovataan uudestaan ja palautetaan pesään alustaksi, jonka päälle mehiläiset jatkavat uuden kennoston. Yhden kennohunajakilon tuottaminen vaatiikin mehiläisiltä yhtä paljon työtä kuin 5–8 tavallisen hunajakilon valmistaminen. Kennohunajaa korjattaessa mehiläistarhaajan täytyy laittaa ottamansa kennoston tilalle uusi vaha-alusta. Siksi kennohunaja on hiukan kalliimpaa kuin lingottu hunaja.

Edelleen maailmalla kennohunaja on monin paikoin tavallisin tapa käyttää hunajaa. Maahanmuuttajien ansiosta kennohunajan kysyntä on Suomessakin kasvussa. Sitä voi ostaa esimerkiksi herkkukaupoista, kauppahalleista ja suoraan tuottajilta, kun hunajan satokausi on aluillaan. Kennohunajan paras sesonki on nyt, kannattaa kokeilla.

Meillä kennohunajan kanssa tarjoiltiin
manchegojuustoa
pekaanipähkinöitä
tuoreita kirsikoita
itsetehtyjä keksejä
ja paahdettua leipää.


Herkullisia ja helppoja illanistujaisia ystävien ja perheen kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti