Loppui viime viikonloppuna leipä iltasella. Väsytti, ja vitsit
tuntuivat muutenkin olevan vähissä. Hiivaa oli kaapissa, mutta ajattelin, etten
jaksa aamusella alustaa eivätkä tenavat odottaa taikinan nousemista. Uupuneena arvelin,
että joku on tämänkin pulman jossain jo ratkaissut, ja niin katosin hetkeksi
nettiin. Sieltä löytyivät jääkaappisämpylät eli yön yli -sämpylät.
Sämpylät olivat illan helpotus ja aamun ilo. Ei alustamista, ei
pyörittelyä, vain rapeaa kuorta, pehmeää sisusta ja hyvää tuoksua. Lähimmäisten
huomioimista vaiva(ama)tta. No, ihan pari söin kyllä itsekin.
Yön yli -sämpylät
7,5 dl vettä
25g tuorehiivaa tai pussi kuivahiivaa
1 rkl suolaa
2 rkl hunajaa
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl kaurahiutaleita
noin 10 dl sämpylä- tai vehnäjauhoja
Liuota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen veteen. Lisää
jauhoja vähitellen ja sekoita voimakkaasti, vaivata ei tarvitse. Taikina saa
jäädä puuromaiseksi, siitä ei kannata tehdä kovin tankeaa, ettei sämpylöistä
tule kovia.
Laita taikina jääkaappiin kelmun alle yöksi. Nosta aamulla
isolla lusikalla sämpylän kokoisia taikinapaloja pellille leivinpaperin päälle.
Sämpylöiden päälle voi ripottaa hiukan seesamin- tai pellavansiemeniä tai vehnäjauhoja.
Paista 225-asteisessa uunissa puolisen tuntia.
Valmista nautittavaksi!
Saman tyylinen ohje löytyy monesta paikasta,
mutta harvassa on hunajaa. Itse taas en tee juuri koskaan sämpylöitä tai leipää
ilman hunajaa. Hunajalla lopputulos on nimittäin parempi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti