Kysyjä on oikeilla jäljillä, hunajan väriin – samoin kuin
tuoksuun, makuun ja kiteytymiseen – vaikuttavat mesikasvit, joista mehiläiset
meden ovat hakeneet. Useimmiten suomalainen hunaja on peräisin monesta
kasvista, kuten villivadelmasta, maitohorsmasta, rypsistä, rapsista ja
apiloista. Muitakin hyviä mesikasveja toki on, ja riippuu mehiläispesän
ympäristöstä, mistä hunaja syntyy.
Kanervaa, tattaria tai
mesikastetta
![]() |
Kuva: Anna Autio |
Tuo oikein tumma hunaja saattaisi olla peräisin kanervasta
tai tattarista tai se voi olla tehty kirvojen erittämästä mesikasteesta –
sitäkin mehiläiset keräävät hunajan valmistusaineeksi. Kanervahunajassa olisi
oma voimakas tuoksunsa ja marmeladimainen rakenne. Se hyytyy usein jo
mehiläispesän kennoihin, joten kaikille tarhaajille ei ole riemuvoitto, kun
sitä pesää tulee. Toisaalta se on aivan huikean hyvää!
Tattarihunajan tuoksua kuvaillaan joskus lantalan tuoksuksi.
Oikein käsitelty tattarihunajakin on silti huipputuote, joka jakaa kuluttajat muita
hunajia voimakkaammin tykkääjiin ja välttäjiin. Kannattaa kokeilla.
Asiantuntijamme arveli, että kysyjän hunaja voisi olla mesikastehunajaa
eli metsähunajaa. Karkeatkaan kiteet hunajassa eivät ole sokeria vaan hunajan
normaalia kiteytymistä. Lähes kaikki hunajat kiteytyvät ajan kuluessa. Toiset
hitaasti, toiset lähestulkoon heti. Kiderakenteet vaihtelevat kasvialkuperän ja
tuottajan käsittelyn mukaan. Tuoretta hunajaa tasaisesti sekoittamalla,
vaivaamalla, hunaja saadaan pysymään pitkään notkeana. Lisäämällä hienoksi
kiteytynyttä hunajaa uuden hunajan joukkoon voidaan saada suorastaan voimaisen
pehmeää hunajaa.
Suomessa ei ole vallalla perinnettä siirtää mehiläispesiä
eri kasvien kukinnan perässä paikasta toiseen, kuten vaikkapa Keski-Euroopassa.
Jotkut tarhaajat kuitenkin tekevät sitä, ja lopputuloksena on lajihunajaa,
jossa suurin osa medestä on kerätty tietystä kasvista. Näin syntyy esimerkiksi
monena vuonna Suomen parhaaksi hunajaksi valittu puolukkahunaja, jolla on ihana
karamellimainen jälkimaku. Samoin upea hillasuonhunaja tai rakenteeltaan geelimäinen
voikukkahunaja.
Yksi maistuu puurossa, toinen parantaa pahan mielen
Erilaisia hunajia voi käyttää myös eri tarkoituksiin. Itse
olen mykkäkoulun ja myrskyn uhalla kieltänyt koskemasta voikukkahunajaani. Se
on lohtuhunajaa, herkku, jota otan lusikallisen, kun maailma murjoo. Samaan
tarkoitukseen sitä saavat toki käyttää muutkin perheenjäsenet. Juokseva
kaupunkihunajani on varmaan ainakin isolta osin lehmushunajaa. Sitä laitetaan
vohvelien, lettujen tai vaikkapa paahtoleivän päälle. Kun joskus hunaja sattuu
kiteytymään nopeasti, lisään sitä kuumiin juomiin tai taltutan sillä tulehdusta
kurkussa. Leipomiseen tai puuroon käytän pehmeää monikukkahunajaa,
perushunajaa, jossa lapsuuden hunajan maku.
Raimon hunaja tulee Euran Paneliasta ja myydään nallepurkissa. |
Ja jokin taika siinä lapsuudenmakuisessa hunajassa on. Kun
esittelen lapsilleni lajihunajien hienoja aromeja, he maistavat tyytyväisinä ja
kysyvät sitten: ”Saisinko nyt jälkiruuaksi sitä Raimon hunajaa.” Paassillan Raimon ihan tavallinen
hunaja onkin aivan erityistä hunajaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti