Niin tai näin, makeutettuna raparperista on moneksi. Itse
tein viikonloppuna ihastuttavaa hilloketta, joka maistuu vaikkapa puurossa tai
jogurtissa tai vaniljajäätelön mausteena jälkiruokana. Lisäksi kokeilin
raparperipaistosta ja toscakuorrutteista raparperipiirakkaa. Hunaja muuten
toimii toscan makeuttajana jopa paremmin kuin sokeri, kannattaa kokeilla.
Tässä iloksenne kirpeitä alkukesän makuja. Ne, jotka ovat
saaneet huippusadon, voivat myös kaivaa esiin viime vuonna julkaistun
raparperi-hunajajuoman ohjeen. Se raikastaa ihanasti kuivan kesän.
Hunaja-raparperihilloke
- 500 g raparperia
- 1 dl hunajaa
- ripaus tai hyppysellinen kanelia – maun mukaan
Kuori ja pilko raparperit noin sentin mittaisiksi paloiksi.
Laita ainekset kattilaan ja keitä hiljaisella tulella sekoitellen 5–10
minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmenneet.
Nauti vaniljajäätelön kanssa tai piristä hillokkeella
vaikkapa aamupuuroasi.
Hunajainen raparperipaistos
Hunajalla makeutettu raparperipaistos maistuu jäätelön kanssa. |
Valmista ensin piirakkavuuan pohjalle annos edellä esiteltyä
raparperihilloketta. Levitä hilloke voideltuun vuokaan.
Tee sitten sen päälle muruseos:
- 150 g sulatettua voita
- 4 dl kaurahiutaleita (desin verran voi korvata myös vehnäjauhoilla)
- 1 dl ruokosokeria tai sokeria
Sekoita muruseoksen ainekset keskenään. Ripottele tasaisesti
hillokkeen päälle vuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla puolisen tuntia.
Paiston lopuksi voit nostaa paistoksen uunin keskitasolle, jotta se saa vähän
väriä.
Nauti lämpimänä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.
Hunajainen
raparperi-toscakakku
Pohja:
Hunaja sopii mainiosti toscakuorrutteeseen. |
- 100 g voita
- 2 kananmunaa
- 1,5 dl sokeria
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 0,5 dl maitoa tai kasvimaitoa
Pohjan päälle:
- 4–5 dl kuorittuja, noin sentin paksuisia raparperinpaloja
Toscakuorrute:
- 75 g voita
- 2/3 dl hunajaa
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 3 rkl maitoa
- noin 2 dl rouhittuja manteleita tai cashewpähkinöitä
Kuori ja pilko ensin raparperit. Leivo sitten pohjataikina:
Sulata voi ja jätä jäähtymään. Sekoita keskenään kuivat aineet. Vaahdota munat
ja sokeri, ja sekoita sen jälkeen niiden joukkoon kuivat aineet, maito ja
voisula.
Kaada pohjataikina voideltuun piirakkavuokaan ja ripottele raparperinpalat
taikinan päälle. Ne uppoavat osittain taikinaan. Paista pohjaa 175-asteisessa
uunissa alatasolla 20–30 minuuttia, kunnes pohja on kypsä.
Valmista pohjan kypsyessä toscakuorrute. Sulata ensin voi ja
sekoittele sen jälkeen hiljaisella tulella joukkoon kuorrutteen muut ainekset. Ota
kuorrute pois levyltä, kun se on hiukan saennut.
Levitä kuorrute kypsän pohjan päälle. Paista piirakkaa vielä
10–15 minuuttia, kunnes se on saanut hiukan väriä.
Nauti piirakka hiukan jäähtyneenä vaniljajäätelön tai
-kastikkeen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti