Nyt on kotimaisen kaalin satokausi. Kiinteitä, tuoreita
keriä kannattaa hyödyntää vaikkapa vokkeihin, salaatteihin ja tietysti
laatikkoon.
Nyt on myös hunajan pääsatokausi. Suurin osa sadosta on
kerätty, mutta satokasveista esimerkiksi tattari tarjoaa vielä mettä
Etelä-Suomessa ja kanerva pohjoisemmassa. Tänä vuonna hunajasadosta näyttää tulevan
keskinkertainen. Etelä-Suomessa kuivuus verotti paikoin satoa, koska mehiläisille tärkeä vadelma
antoi heikosti mettä. Sen sijaan Itä-, Keski- ja Pohjois-Suomessa sato on parempi
kuin pariin viime vuoteen.
Säiltään poikkeuksellinen kesä tuotti myös erikoisia hunajia. Lämpimän kesän ansiosta saatiin tavanomaista
runsaammin vaaleaa, pitkään juoksevana pysyvää horsmahunajaa sekä tummaa, toffeemaista mesikastehunajaa.
Suurin osa sadosta on silti tuttua
monikukkahunajaa, joka näin uuden sadon aikaan on vielä juoksevaa, mutta
kiteytyy pikkuhiljaa. Nyt hunajaa on helppo vielä kiepauttaa vaikkapa kastikkeeksi
lettujen tai jälkiruokamarjojen päälle – tai maustaa sillä kaalilaatikko. Itse
käytin laatikkooni monikukkahunajaa, mutta seuraavalla kerralla aion hankkia
tarkoitukseen tattarihunajaa, jonka maku sopii mielestäni kaalin kanssa hyvin yhteen.
Tässä on ohje sille kaalilaatikolle,
jota kuopus söi kahtena päivänä viidellä aterialla. Ei tosin peräkkäin, koska
aamupalaksi en suostunut kaalilaatikkoa tarjoilemaan.
Kuva: Virpi Aaltonen |
Hunajalla höystetty
kaalilaatikko
1 kerä valkokaalia
6 dl vettä
1,5 dl puuroriisiä tai ohrariisiä
400 g jauhelihaa tai vastaava määrä
soijarouhetta
1 sipuli
0,5 dl (tai maun mukaan) hunajaa
Suolaa
Mustaapippuria
Valkopippuria
Yrttejä, joista pidät, kuten meiramia, oreganoa tai salviaa
Silppua kaali melko pieniksi paloiksi ja laita kattilaan.
Kaada päälle 6 dl vettä, ripsauta hiukan suolaa ja hauduta kaali pehmeäksi muita valmisteluja tehdessäsi. Keitä riisi ohjeen mukaan kypsäksi. Ruskista jauheliha tai soijarouhe ja
sipuli ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Voitele kevyesti öljyllä suuri uunivuoka tai pari pienempää.
Kaada vuokaan kaali keitinvesineen, riisi sekä jauheliha-sipuliseos. Sekoita.
Mausta sen jälkeen hunajalla, suolalla, pippureilla ja yrteillä. Kannattaa lisätä
mausteita pikkuhiljaa ja maistella laatikkoa ahkerasti maustaessaan, jotta
lopputulos miellyttää omia makuhermoja.
Paista kaalilaatikkoa uunin keskitason alapuolella noin 175
asteessa reilu tunti.
Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti