perjantai 24. elokuuta 2018

Satokauden suosikki

Se maistui lounaaksi, välipalaksi ja iltapalaksi. Kun perheen viisivuotias seuraavana päivänä kysyi, onko sitä vielä jäljellä, kokeilin jo otsaa. Kai se on terve, vain fanaattinen kaalilaatikon ystävä.

Nyt on kotimaisen kaalin satokausi. Kiinteitä, tuoreita keriä kannattaa hyödyntää vaikkapa vokkeihin, salaatteihin ja tietysti laatikkoon.

Nyt on myös hunajan pääsatokausi. Suurin osa sadosta on kerätty, mutta satokasveista esimerkiksi tattari tarjoaa vielä mettä Etelä-Suomessa ja kanerva pohjoisemmassa. Tänä vuonna hunajasadosta näyttää tulevan keskinkertainen. Etelä-Suomessa kuivuus verotti paikoin satoa, koska mehiläisille tärkeä vadelma antoi heikosti mettä. Sen sijaan Itä-, Keski- ja Pohjois-Suomessa sato on parempi kuin pariin viime vuoteen.

Säiltään poikkeuksellinen kesä tuotti myös erikoisia hunajia. Lämpimän kesän ansiosta saatiin tavanomaista runsaammin vaaleaa, pitkään juoksevana pysyvää horsmahunajaa sekä tummaa, toffeemaista mesikastehunajaa.

Suurin osa sadosta on silti tuttua monikukkahunajaa, joka näin uuden sadon aikaan on vielä juoksevaa, mutta kiteytyy pikkuhiljaa. Nyt hunajaa on helppo vielä kiepauttaa vaikkapa kastikkeeksi lettujen tai jälkiruokamarjojen päälle – tai maustaa sillä kaalilaatikko. Itse käytin laatikkooni monikukkahunajaa, mutta seuraavalla kerralla aion hankkia tarkoitukseen tattarihunajaa, jonka maku sopii mielestäni kaalin kanssa hyvin yhteen.

Tässä on ohje sille kaalilaatikolle, jota kuopus söi kahtena päivänä viidellä aterialla. Ei tosin peräkkäin, koska aamupalaksi en suostunut kaalilaatikkoa tarjoilemaan.


Kuva: Virpi Aaltonen
Hunajalla höystetty kaalilaatikko
1 kerä valkokaalia
6 dl vettä
1,5 dl puuroriisiä tai ohrariisiä
400 g jauhelihaa tai vastaava määrä soijarouhetta
1 sipuli
0,5 dl (tai maun mukaan) hunajaa
Suolaa
Mustaapippuria
Valkopippuria
Yrttejä, joista pidät, kuten meiramia, oreganoa tai salviaa

Silppua kaali melko pieniksi paloiksi ja laita kattilaan. Kaada päälle 6 dl vettä, ripsauta hiukan suolaa ja hauduta kaali pehmeäksi muita valmisteluja tehdessäsi. Keitä riisi ohjeen mukaan kypsäksi. Ruskista jauheliha tai soijarouhe ja sipuli ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Voitele kevyesti öljyllä suuri uunivuoka tai pari pienempää. Kaada vuokaan kaali keitinvesineen, riisi sekä jauheliha-sipuliseos. Sekoita. Mausta sen jälkeen hunajalla, suolalla, pippureilla ja yrteillä. Kannattaa lisätä mausteita pikkuhiljaa ja maistella laatikkoa ahkerasti maustaessaan, jotta lopputulos miellyttää omia makuhermoja.

Paista kaalilaatikkoa uunin keskitason alapuolella noin 175 asteessa reilu tunti.
Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti