perjantai 3. elokuuta 2018

Helpottava hellejuoma

Helle voi saada ihmisen tosiaan epävireeseen. Epätavallisen lämmin kesä on ollut osalle suomalaisista tuskallisen kuuma. Erityisen hankalia monelle ovat trooppiset yöt, jolloin lämpötila on pysytellyt 20 asteen lämpimämmällä puolella. Aamulla on väsynyt ja nihkeä olo, kun yöllä on pyörinyt unetta kosteissa lakanoissa.

Kuten ampiaisten määrästäkin huomaa, Suomen tämän kesäiset hellekelit eivät vielä pistiäisiä hetkauta. Toki nekin tarvitsevat lämpimillä ilmoilla riittävästi nestettä ja ravintoa, sillä niiden on viilennettävä pesäänsä, mikä kuluttaa energiaa. Mehiläishoitajat tarjoavat siksi mehiläisille vettä esimerkiksi astioista, joissa on veden lisäksi kellumassa puupaloja. Niiden päälle mehiläiset voivat asettua juomaan.

Mehiläisiä esiintyy ja mehiläishoitoa harjoitetaan myös kuumilla alueilla. Kovin kuivissa paikoissa hunajasadot jäävät kuitenkin pienemmiksi, ja kuivien kausien aikana mehiläishoitajat saattavat joutua ruokkimaan kasvattejaan. Kuiviin ja kuumiin oloihin sopeutuneet mehiläiskannat selviävät ankarissakin oloissa, tosin rajansa kaikella: mehiläistarhausta on yritetty myös Saudi-Arabiassa, mutta toistaiseksi ilmasto, jossa kesälämpötila saattaa nousta 60 asteeseen, on ollut tarhamehiläisille liian kova ja lähes kaikki pesät ovat kuolleet vuoden sisällä.
Mutta takaisin meihin pohjoisen ihmisiin, jotka olemme olleet lämmöstä ihmeissämme. Meillekin on tärkeää pitää neste- ja energiatasapainomme sopivana. Yksi ihana hellejuoma on urheilujuomanakin tunnettu Mehiläisenpisto. Jääkaappikylmä juoma maistuu raikkaalta ja virkistää niin aamun nihkeydessä, päivän kuumuudessa kuin lämpimässä illassa. Kannattaa kokeilla!

Kuva: Virpi Aaltonen
Mehiläisenpisto-juoma
9 dl vettä
3 rkl hunajaa (tai maun mukaan)
Yhden sitruunan mehu
Ripaus suolaa
Sekoita ainekset hyvin, jäähdytä kylmäksi ja nauti. Jos hunaja on melko kovaksi kiteytynyttä, voit käyttää valmistuksessa haaleaa vettä, jolloin hunaja liukenee veteen paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti