keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Adressi hunajan sokeriveroa vastaan

Jatkanpa vielä hiukan mietteitäni sokeriverosta. Se kun aiheuttaa suurta huolta mehiläistarhaajissa ja myös kuluttajissa. Kuten jo aiemmin kerroin, Valtiovarainministeriön työryhmä suunnittelee sokeriveroa makeille tuotteille niiden kokonaissokeripitoisuuden mukaan. Hedelmät ja hunaja sisältävät sokeria, joten tällä perusteella niillekin lätkähtäisi vero. Sokeriveron valmistelu on nyt saanu lisäaikaa tammikuun loppuun. Viime viikon Hesarissa (HS 8.11.2012) oli juttu, kuinka vaikeaa on määritellä hedelmien ja hunajan rooli verotuksessa. Lehdessä todettiin, että poikkeus verotuksessa näyttää hunajan kohdalla epätodennäköiseltä. Alan minäkin olla aika huolissani - optimismini järkevän päätöksenteon suhteen alkaa karista.

Kulutuskäyttäytymistä on vaikea ohjailla veroilla

Harva mieltää hunajan terveydelle haitalliseksi herkuksi, jota vedetään purkkikaupalla makeannälkään. Jos joku näin tekee, ilmoittautukoon minulle. Eiköhän valtaosa syö karkkeja, sipsejä ja limuja siinä vaiheessa kun on pakko herkutella.

Vuonna 2011 Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT selvitti, että kulutuskäyttäytymistä on vaikea ohjata vastaavilla sokeri- ja rasvaveroilla. Tulokset antoivat viitteitä siitä, että kuluttajat eivät tee elintarvikkeita ja ruokavaliota koskevia valintojaan rationaalisesti. Itse olenkin hyvin skeptinen tällaisten verojen tuottamaa hyötyä kohtaan. Kun herkkuja halutaan, niitä myös ostetaan. Tästä on esimerkkinä Tanska, jossa on ollut vuoden voimassa maailman ensimmäinen rasvavero. Sen tarkoituksena oli vähentää tanskalaisten herkuttelua. Sen sijaan että mässäily olisi vähentynyt, heikensi vero tanskalaisyritysten kilpailukykyä ja lisäsi valtion hallintokuluja. Nyt Tanska onkin ilmoittanut kumoavansa veron.

Allekirjoita hunajan puolesta

Netissä on adressi hunajan sokeriveroa vastaan. Sen on allekirjoittanut parissa päivässä vajaat 1000 henkilöä. Hunaja on huippuraaka-aine, jota käytetään ruuanlaitossa ja leivonnassa. Se helpottaa flunssaisen oloa. Hillitsee lasten yskää. Mehiläiset pölyttävät sitä tuottaessaan paljon ruokaa sinunkin lautaselle. Eli nyt käykää ihmeessä allekirjoittamassa adressi sivulla http://www.adressit.com/ei_sokeriveroa_hunajalle. Levittäkää tietoa myös eteenpäin.

Suomen paras hunaja on kohta täällä

Jotta tulevaisuuden povaaminen ei kävisi liian synkäksi, tapahtuu onneksi tulevana viikonloppuna hunajarintamalla myös erittäin mukavia asioita. Perjantaina Itä-Suomen yliopistolla Joensuussa järjestetään seminaari hunajan antibakteerisista ominaisuuksista sekä siitepölyn ja propoliksen keruusta ja käsittelystä. Lauantaina vietämme Joensuussa mehiläishoitajien  Sadonkorjuuseminaaria, jossa kuulemme mm. viime kesän hunajasadosta, luonnonmarjojen pölytyksestä ja mehiläishoidosta Venäjän karjalasta. Päivä huipentuu Suomen parhaan hunajan valintaan! Tämä priima voittajahunaja valitaan yleisöäänestyksellä tuottajien omista hunajista. Pysykää siis kuulolla, sillä kerron edellä mainituista asioista lisää loppuviikosta ja viikonlopun aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti