keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Huippuhunajaa tuntureilta ja kaupungeista

Hunajakilpailun voiton jakoivat Jorma Sahinaho (vas.) ja Aappo Valo.


Viikonloppuna järjestettiin Joensuussa SML:n Sadonkorjuuseminaari ja sen yhteydessä Suomen paras hunaja 2012 -kilpailu. Kilpailun kokonaisvoitto jaettiin kahden tuottajan kesken: voittajat olivat Aappo Valo Keski-Pohjanmaan mehiläishoitajista sekä Jorma Sahinaho Keski-Suomesta.

Vuosittain järjestettävässä kilpailussa oli kolme sarjaa: juokseva ja kiteytetty hunaja sekä lajihunaja. Kaustisilta kotoisin oleva Aappo Valo otti sarjavoiton juoksevan hunajan osalta ja Saarijärveläinen Jorma Sahinaho kiteytetyn hunajan kohdalla. Lajihunajissa voiton vei lehmushunajallaan Auli Kontinen Stadin tarhaajista ja hunajafrendeistä Helsingistä. Vielä kerran, suuret onnittelut kaikille voittajille!

Minusta oli todella mielenkiintoista, kuinka eri puolilta Suomea sarjavoittajat tulivat. Valon hunaja oli pohjoista Ivalojokilaakson monikukkahunajaa, kun taas Sahinahon ja Kontisen hunajat olivat kaupungeista, Jyväskylästä ja Helsingistä. Eli hunaja on huippua, oli se sitten tunturin huipulta tai kaupunkien katoilta.

Kilpailussa mukana 70 hunajaa

Kovasti oli maistelijoilla suu makiana, kun yleisöäänestyksen perusteella valittiin voittajaa. Esiraati oli valinnut kilpailupäivänä kuhunkin sarjaan viisi parasta hunajaa. Yhteensä hunajanäytteitä tuli tänä vuonna 70 kappaletta. Esiraati arvioi hunajasta laadun ulkonäön, rakenteen ja maun perusteella. Laadukas hunaja on tasalaatuista, eikä siinä ole esim. kerrostuneisuutta tai vaahtoa. Huippuhunajat olivatkin todella laadukkaita, mutta 70 näytteen joukkoon mahtui myös laadultaan hiukan heikompiakin. Tänä vuonna laatuongelmia aiheutti mm. hunajien suuri kosteuspitoisuus. Se on suoraa seurausta sateisesta kesästä ja saattaa edesauttaa hunajan käymistä. Sateisina kesinä, kuten tänä kesänä, edes mehiläiset eivät välttämättä pysty haihduttamaan hunajasta riittävästi vettä pois. Jos hunajassa on suuri kosteuspitoisuus, se tulisi säilyttää viileässä, jotta se ei alkaisi käymään.

Keskustelin Joensuussa usean tarhaajan kanssa viime kesän hunajasadosta - tai paremminkin sen puutteesta. Moni totesi vuoden olleen huono ja sama näkyi mys SML:n satokyselyssä: kokonaissato jäi tänä kesänä alle miljoonaan kiloon, kun normaalisti kotimaista hunajaa tuotetaan keskimäärin 1,8 miljoonaa kiloa per vuosi.


Hunajaa hienoihin hetkiin

Palataanpa vielä hunajakilpailun voittajiin. Vaikka voittajahunajat tulivatkin varsin erilaisista lähtökohdista, olivat tuottajat yhtä mieltä siitä, että laadukasta hunajaa saa vain huolellisella työllä. Sahinaho totesi, että onnistunut hunajantuotanto ei myöskään ole yksinpeliä. Hän tekee tiivistä yhteistyötä lähialueensa tarhaajien kanssa. Se on ilmeisen kannatavaa, koska myös nämä yhteistyökumppanit pärjäsivät hunajakilpailun kiteytetyn sarjan kärkiviisikkoon.

Aappo Valo antoi vinkkinsä hienojen pohjoisten hunajiensa käyttöön. "Lapinhunajassa on erityinen maku, sitä tuotetaan vähän ja se sopii erityistilanteisiin. Jos sinulla on hienoa tunturihunajaa, sipaise sitä juuston päälle. Nautitaan makean valkoviinin tai teen kanssa ja katsotaan toista syvälle silmiin kynttilän valossa.”

Tämän vinkin avulla on hyvä herkutella hunajalla marraskuun pimeinä iltoina!


Suomen Paras Hunaja 2012 -lopputulokset

Sarja I: Kiteytetty hunaja


1. JORMASAHINAHOSAARIJÄRVI


2. JORMASAHINAHOSAARIJÄRVI


3. VEIKKOLEHTONENSAARIJÄRVI


4. RISTOPYKÄLÄMÄKISAARIJÄRVI


5. RISTOPYKÄLÄMÄKISAARIJÄRVI
Sarja II: Juokseva hunaja 
1. AAPPOVALOKAUSTINEN


2. JOUKOESKELINENKARTTULA


3. HARRI & PIRJOTERVONENHAARAJÄRVI


4. KARIVÄÄRÄKANGASYLIVIESKA


5. VEIKKOLEHTONENSAARIJÄRVI
Sarja III: Lajihunaja
1. AULIKONTINENHELSINKI


2. PERTTIPAAVOLAHELSINKI


3. KARIVÄÄRÄKANGASYLIVIESKA


4. RAIMOTERVOLAOULU


5. VUOKKOHONKANIEMITARVOLA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti