maanantai 31. maaliskuuta 2014

Mehiläiset näyttävät selvinneen hyvin talvesta

Kevät on tänä vuonna tullut poikkeuksellisen aikaisin myös mehiläisille. Olen tarhaajilta ohimennen kysellyt, miten talvi näyttää menneen eli ovatko pesät hengissä talven jäljiltä. Lähes kaikki ovat kehuneet, että hyvältä näyttää toistaiseksi.

Yleensä talvitappioiden vuoksi pesistä kuolee Suomessa noin 10 - 15 prosenttia.  Syynä kuolemaan voi olla esimerkiksi pesän heikkous tai emottomuus, loiset, taudit tai sääolosuhteet. Pesiä tuhoavat myös karhut ja tikat.

Keväällä yksi mehiläisten kannalta tärkeä kasvi on paju, josta mehiläiset saavat sekä siitepölyä että mettä. Siksi pajupuskia ei kannata poistaa mehiläispesien läheisyydestä. Mehiläisiä voi havaita myös muilla kevään ensimmäisillä kukilla, kuten leskenlehdillä.

Mehiläistarhauksesta innostuneet ovat täyttäneet kursseja ympäri Suomea. Harrastajia saadaan siis varmasti lisää tänäkin vuonna.

Tosin kaikki eivät ehkä pääse alkuun heti keväällä, sillä myytäviä mehiläispesiä mehiläisineen ei ole tarjolla kysyntää
vastaavaa määrää. Mehiläisiä kun ei noin vain sormia napsauttamalla saa lisää.

Moni innokas pääsee aloittamaan mehiläishoidon vasta kesällä, kun mehiläispesistä voidaan tehdä niin sanottuja jaokkeita. Jaoke tehdään siirtämällä osa vahvasta mehiläisyhteiskunnasta sekä uusi kuningatar uuteen pesälaatikkoon.

Keväisiä mehiläishoidon kuulumisia Joensuusta voi katsella ja kuunnella Yle  Uutisten Itä-Suomen lähetyksestä viime viikolta (alkaa kohdasta 5:15). 

Kimmo Mäkirannan 27. maaliskuuta kuvaamalla videolla mehiäiset tuovat innokkaasti siitepölyä pesään.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti