keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Hunajaa suoraan kennosta

Kennohunajaa eli linkoamatonta hunajaa.

Viime viikolla pyysin päästä heinäveteläisen Pelkosen Juhan mukaan mehiläispesille ja hunajasadon äärelle.

Ensin kävimme mehiläispesillä ja Juha mm. otti pesistä jonkin verran hunajakennoja. Sitten pistettiin pieni linko pystyyn ja lingottiin hunajaa purkkiin.

Koska Juha on ystävällinen mies, niin hän kysyi, haluaisinko kokonaisen kehän hunajineen ja kennoineen. Eihän sellaisesta tarjouksesta voi kieltäytyä!

Pääsin heti reissusta palattuani esittelemään tätä ihmeellisyyttä perheelleni. Tuoretta kennohunajaa lusikoitiin nopeasti parempiin suihin, mutta suuren osan sain talteen myöhempiin tarkoituksiin.

Kennohunaja on tietysti parhaimmillaan tuoreena. Tällöin hunajakenno on mielestäni miellyttävää pureskeltavaa: ajan myötä vaha muuttuu, eikä sen popsiminen tunnu enää niin kivalta. Kennohunajan voi siis syödä sellaisenaan, mutta jos ajatus vahan nielemisestä on epämiellyttävä, niin toki vahan saa sylkäistä poiskin. 

Juha siirtää hunajaa pois pesästä.
Kokonainen hunajakenno, josta on jo lusikoitu maistiaisia.
Mehiläiset peittävät valmiin hunajan vahalla:
tästä kennosta oli vielä noin kolmasosa eli
vasen puoli peittämättä. Pidempiaikaiseen varastointiin
talteenotettavan kennohunajan kohdalla
suositeltavinta on täysin peitetty kenno.
Leikkelin kennoa paloiksi. Osan paloista otin talteen sellaisenaan,
osasta puristin harson avulla hunajan pois.
Mehiläistarhaaja laittaa mehiläisille pesään kehiä, joissa
on valmiina myös vahapohjuke, jota hyödyntäen
mehiläiset voivat työskennellä. Kehä myös yleensä langoitetaan
(tästä lisää esim. Pappilan elämää -blogista). Langat
paljastuvat hunajakennoa leikeltäessä.



Kennohunajaa suositellaan usein esimerkiksi juustojen seuralaiseksi.
Lisäksi kennohunajasta saa näyttävyyttä esimerkiksi
jälkiruokiin tai makua pähkinöiden rinnalle.

Mistä kennohunajaa sitten saa? Jotkut tarhaajat keräävät kennohunajaa myyntiin pieniin rasioihin, ja olen nähnyt kotimaista kennohunajaa Helsingissä etenkin pienissä elintarvikekaupoissa ja esimerkiksi kauppahalleissa.

Yksi keino kennohunajan hankkimiseen on myös suora yhteys hunajantuottajaan: ehkä hän on valmis ottamaan talteen kennohunajaa sinua varten. Mutta yhteydenotto kannattaa tehdä nyt, sillä kun hunajan satokausi on ohi, niin ei hunajakennoja enää ole käytettävissä. Pienessäkin palassa on yllättävän paljon hunajaa, ja esimerkiksi juustolautasen vierellä kennohunaja on hieno lisä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti