tiistai 19. elokuuta 2014

"Hunajaa yskään", neuvoo nyt myös Käypä hoito -ohje

Hunaja helpottaa lasten, ja miksei
myös aikuisten, yskää. Tämän
lääkkeen moni lapsi myös
nauttii erityisen mielellään!
Kesällä uudistettiin Käypä hoito -suositukset liittyen lasten yskän hoitoon. Ohje suosittaa kokeilemaan lasten virusinfektioiden aiheuttamaan, lyhytaikaiseen yskään hunajaa. Suositusta perustellaan sillä, että tutkimuksissa on saatu näyttöä hunajan eduista yskän hoidossa.

Yskään liittyneissä tutkimuksissa hunajaa oli annettu muutama millilitra tai 10 grammaa noin 30 minuuttia ennen nukkumaanmenoa.

Teelusikan tilavuus on 5 millilitraa (jos siis kyseessä on virallisten mittojen mukainen lusikka: tilavuudethan vaihtelevat lusikasta riippuen), ja 10 grammaa hunajaa on reilut viisi millilitraa. Yhtä tai kahta teelusikallista voi pitää siis sopivana hunaja-annoksena.

Käypä hoito -suositus muistuttaa, ettei kannata ostaa yskänlääkkeitä ja antaa niitä lapsille, sillä niistä voi olla haittavaikutuksia.

Hunajasta ei ole haittaa kuin harvoille hunaja-allergikoille tai niille, jotka reagoivat herkästi siitepölyyn. Hunajaa ei myöskään saa antaa alle yksivuotiaille botulismiriskin vuoksi.

Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Suosituksia laaditaan lääkäreille, terveydenhuollon ammattihenkilöstölle ja kansalaisille hoitopäätösten pohjaksi.

Ei siis kannata ihmetellä, jos lääkäri tai apteekkari kehottaa kokeilemaan hunajaa yskän hoitoon.

Eviran linjaus: hunajantuottaja ei saa kertoa hunajan terveysvaikutuksista

Hunajantuottajahan ei saisi antaa hunajaisia yskänhoitovinkkejä: hänet luokitellaan elintarvikealan toimijaksi, jolta on Eviran linjauksen mukaan kielletty kaikki tällainen terveyteen liittyvä viestintä.

Kuten jo talvella kirjoitin, niin mielestäni linjaus on ylitiukka: ravitsemus- ja terveysväiteasetus on kuluttajan kannalta hyvä olemassa, mutta on liioittelua, että se suitsii myös tieteellisistä tutkimustuloksista kertomisen. Linjaus on haitallinen myös monille muille aloille kuin hunajalle.

Onneksi en itse ole elintarvikealan toimija, joten voin vapaasti kirjoitella myös hunajan terveellisyyteen liittyvistä tutkimuksista. Myös Mehiläshoitajain Liitto voi kertoa terveyteen liittyvistä tutkimuksista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti