tiistai 14. lokakuuta 2014

Erilaiset tulokaslajit ovat myös mehiläisten uhka

Erilaiset tulokaslajit ovat usein tietynlainen uhka alkuperäiselle eläimistölle ja kasvistolle. Ne voivat syrjäyttää alkuperäisen kasvilajiston tai eläimet tai muokata ympäristöä. Viime aikoina myös mehiläisalalla on pitänyt seurata erilaisia tulokaslajeja, jotka ovat uhkia mehiläistarhaukselle, kaikki hiukan eri näkökulmasta.


Pientä pesäkuoriaista seurattava

Pieni pesäkuoriainen (Aehtina Tumida)
Evira ilmoitti lokakuussa, että mehiläisten vakavaa tuholaista, pientä pesäkuoriaisista (Aethina Tumida) on löydetty Etelä-Italiasta, Calabrian maakunnasta. Tämä oli ensihavainto hyönteisestä EU-alueella. Suomessa pesäkuoriaista ei ole koskaan havaittu ja jos sen havaitsee, on siitä ehdottomasti ilmoitettava.

Vaikka Italia on meistä kaukana, on tämä iso juttu mehiläisalalle. Mehiläisiä mm. tuodaan Suomeen Italiasta, joten asiaa on ehdottomasti seurattava. Pesäkuoriaista ei saa päästää Suomeen

Pieni pesäkuoriainen aiheuttaa vakavia tuhoja mehiläispesillä ja jos sitä löytyy jostain EU-alueella, joutuu alue karanteeniin. Tuholaisen voi siis vaikuttaa mm. mehiläispesien tuontimääräyksiin ja tietenkin aiheuttaa suurta tuhoa, jos se leviäisi.

Aasialaiset herhiläiset syövät mehiläisiä

Eurooppaan on levittäytynyt myös toinen pienisuuri mehiläisten peto, aasianherhiläinen (Vespa velutina). Tämä mehiläisiä syövä pistiainen on levittäytynyt jo ainakin Ranskaan, Portugaliin ja Espanjaan. Aasiasta se siirtyi Eurooppaan ensimmäisen kerran tiettävästi vuonna 2004.

Aasianherhiläinen pesii mehiläispesien lähellä valtavissa pesissä ja napsii mehiläisiä ruuaksi. Todellinen mehiläistarhaajan riesa ja kauhistus. Ja eri asia kuin meillä esiintyvä yleinen herhiläinen.

Aasialaiset mehiläiset ovat oppineet puolustautumaan herhiläistä vastaan tukehduttamalla sen menemällä joukolla palloksi herhiläisen ympärille. Suomalaiset mehiläiset eivät tätä osaa, joten toivokaamme, ettei eläin leviä Suomeen. Saksalainen mehiläistautien asiantuntija Wolfgang Ritter tosin lohduttaa, että kylmyys on meidän puolellamme tässä asiassa. Eli aasianherhiläinen ei selvityisi meillä.

Hyönteiset löytävät helposti leviämisväyliä maiden välillä. Ritter kertoo, että kokonaisia aasianherhiläispesiä on siirtynyt maasta toiseen esim. konttien sisällä.


Kotoperäinen voi saada taudin tulokkaalta

Pölyttäviä hyönteisiä tuodaan paljon ulkomailta. On tietysti hyvä, että pölyttäjiä on riittävästi, mutta tuonnissa on aina riskinsä, kuten edellä mainittu pieni pesäkuoriainen. 

Tutkijat pitävät myös mm. tuontikimalaisia riskinä levittämään tauteja kotoperäisille kimalaislajeille. Professori David Goulson Iso-Britanniasta kokee kasvatetut kimalaiset uhaksi luonnonlajeille. "Esimerkiksi nosema-tauti leviää niiden mukana luonnonkimalaisiin", Goulson totesi syyskuussa Eurbee-konferenssissa.

Ongelma on suuri etenkin Etelä-Amerikassa. "Vieraslajien tuomat loiset ovat suuri uhka Brasilian luonnonpölyttäjille", kertoi tutkija Vera Lucia Imperatriz-Fonseca Eurbeessä.


Kasvitauti voi aiheuttaa rajoituksia

http://www.evira.fi/files/images/kasvit/kasvinterveys/tulipolte/pict0097.jpg
Tulipolte vioittaa taimien kärkiä. Kuva: Evira.

Ahvenanmaalla löydettiin tänä syksynä ensimmäistä kertaa tulipoltetta, omenien ja päärynöiden vakavaa kasvitautia. Kasvitauti ei ole suora uhka mehiläisille tai ihmisille, mutta välillisesti sen ilmestyminen Suomeen voi aiheuttaa haittaa mehiläistarhaajille. Mehiläiset ovat nimittäin yksi mahdollinen leviämisväylä taudille taimien, lintujen ja sateen ohella. Pölyttäessään kukkia mehiläinen saattaa levittää tauti-itiöitä. 

 

Eviralta kerrotaan, että viljelmälle, jossa tulipoltetta todetaan, on mahdollista asettaa rajoituksia mehiläisten siirtoon. Nyt tällaisia rajoitteita kuitenkaan ei ole, koska tulipoltetta on tavattu Ahvenanmaalla, jossa Eviralla ei ole toimivaltaa, eikä Ahvenanmaalta ole määrätty rajoitteita

 

Vaikka mehiläisille asetetaankin rajoitteita, aina riittää lentäviä hyönteisiä mehiläisten lisäksi. Hankala tauti siis, jolla on monia leviämisteitä. Seuraamme tilannetta. 

 

-Tuula

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti