Pientä pesäkuoriaista seurattava
Pieni pesäkuoriainen (Aehtina Tumida) |
Vaikka Italia on meistä kaukana, on tämä iso juttu mehiläisalalle. Mehiläisiä mm. tuodaan Suomeen Italiasta, joten asiaa on ehdottomasti seurattava. Pesäkuoriaista ei saa päästää Suomeen.
Pieni pesäkuoriainen aiheuttaa vakavia tuhoja mehiläispesillä ja jos sitä löytyy jostain EU-alueella, joutuu alue karanteeniin. Tuholaisen voi siis vaikuttaa mm. mehiläispesien tuontimääräyksiin ja tietenkin aiheuttaa suurta tuhoa, jos se leviäisi.
Aasialaiset herhiläiset syövät mehiläisiä
Eurooppaan on levittäytynyt myös toinen pienisuuri mehiläisten peto, aasianherhiläinen (Vespa velutina). Tämä mehiläisiä syövä pistiainen on levittäytynyt jo ainakin Ranskaan, Portugaliin ja Espanjaan. Aasiasta se siirtyi Eurooppaan ensimmäisen kerran tiettävästi vuonna 2004.Aasianherhiläinen pesii mehiläispesien lähellä valtavissa pesissä ja napsii mehiläisiä ruuaksi. Todellinen mehiläistarhaajan riesa ja kauhistus. Ja eri asia kuin meillä esiintyvä yleinen herhiläinen.
Aasialaiset mehiläiset ovat oppineet puolustautumaan herhiläistä vastaan tukehduttamalla sen menemällä joukolla palloksi herhiläisen ympärille. Suomalaiset mehiläiset eivät tätä osaa, joten toivokaamme, ettei eläin leviä Suomeen. Saksalainen mehiläistautien asiantuntija Wolfgang Ritter tosin lohduttaa, että kylmyys on meidän puolellamme tässä asiassa. Eli aasianherhiläinen ei selvityisi meillä.
Hyönteiset löytävät helposti leviämisväyliä maiden välillä. Ritter kertoo, että kokonaisia aasianherhiläispesiä on siirtynyt maasta toiseen esim. konttien sisällä.
Kotoperäinen voi saada taudin tulokkaalta
Pölyttäviä hyönteisiä tuodaan paljon ulkomailta. On tietysti hyvä, että pölyttäjiä on riittävästi, mutta tuonnissa on aina riskinsä, kuten edellä mainittu pieni pesäkuoriainen.Tutkijat pitävät myös mm. tuontikimalaisia riskinä levittämään tauteja kotoperäisille kimalaislajeille. Professori David Goulson Iso-Britanniasta kokee kasvatetut kimalaiset uhaksi luonnonlajeille. "Esimerkiksi nosema-tauti leviää niiden mukana luonnonkimalaisiin", Goulson totesi syyskuussa Eurbee-konferenssissa.
Ongelma on suuri etenkin Etelä-Amerikassa. "Vieraslajien tuomat loiset ovat suuri uhka Brasilian luonnonpölyttäjille", kertoi tutkija Vera Lucia Imperatriz-Fonseca Eurbeessä.
Kasvitauti voi aiheuttaa rajoituksia
Tulipolte vioittaa taimien kärkiä. Kuva: Evira. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti