Sen sijaan tee maistuu iltapalalla. Ja tämän noin kello seitsemän
tai kahdeksan teen kanssa maistuvat talvi-iltaisin aivan erityisen ihanalta
skonssit eli skotlantilaiset teeleivät lisukkeineen.
Skonssien tekemiseen ei hukkaannu paljon aikaa tai vaivaa,
mutta lämpimäiset tuoksuvat ja maistuvat herkulliselta. Lämpiminä skonssit kannattaakin
syödä, eikä missään tapauksessa seisottaa niitä seuraavaan päivään. Skonsseja
siis leivotaan napakka annos ja syödään saman tien – eikä niitä kyllä koskaan
ole huomisen muistoksi jäänytkään.
Useimmissa skonssiohjeissa on makeuttajana sokeria, mutta
hunaja sopii taikinaan minusta paremmin. Skonssit kohotetaan yleensä osin
leivinjauheella ja osin soodalla, joka vaatii toimiakseen taikinalta
happamuutta. Taikinan nesteenä voikin käyttää piimää tai jopa jogurttia. Hunaja
toimii soodan kanssa hyvin ja tuo taikinaan lisää mehevyyttä.
Skonssien kanssa tarjoillaan tilanteen ja syöjien mieltymyksien
mukaan esimerkiksi voita, hunajaa, hilloa tai hapankermaa. Ja tietenkin teetä.
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl suolaa
1,5 rkl pehmeää hunajaa
50–75 grammaa voita tai margariinia
2 dl nestettä: maitoa, piimää tai kauramaitoa
Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon pehminnyt
voi. Lisää taikinaan hunaja ja neste nopeasti sekoittaen.
Ripottele pöydälle runsaasti jauhoja, kaada taikina päälle
ja lisää hiukan jauhoja taikinan pintaan. Taputtele sitten taikina parin sentin
paksuiseksi levyksi. Taikina on löysää, älä hätkähdä. Kun alla on riittävästi
jauhoja, leipäset irtoavat kyllä alustasta.
Ota pyöreällä muotilla tai vaikkapa juomalasilla taikinasta leipäsiä
ja nosta ne leivinpaperille. Paista 200 asteessa vaaleanruskeiksi.
Tarjoa heti teen ja hunajan, voin tai vaikkapa hillon kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti