Kesä jatkuu vielä, sen huomasi tänään Lepaan puutarhamessuilla käydessäni. Helteeseen kuuluu tietenkin jäätelö. Suomalaiset ovat jäätelön suurkuluttajia (lähes 13 litraa/hlö/vuosi) ja totta kai sitä voi syödä kylmälläkin kelillä, muutenhan emme kärjessä pysyisi. Tutustuinkin aiheeseen jäätelön valmistus. Jäätelöä voi tehdä itse omalla jäätelökoneella tai jopa ilman sitä.
Raakaruokakokki Maria Lönnqvist on tehnyt kirjan kotijäätelöstä. Hän nimittää tällaista itsetehtyä tuoreista raaka-aineista tehtyä jäätelöä raakajäätelöksi. Mutta miksi tehdä itse jäätelöä, kun sitä kaupastakin saa maulla kuin maulla? Lönnqvist ei ollut tyytyväinen kaupan jäätelön laatuun ja halusi itse kehittää sitä. "Innostuin tekemään laktoositonta ja vegaanista jäätelöä, koska se on niin helppoa herkkua ja voin tarjota jäätelöä huipputerveellisessä muodossa", hän kertoo.
Siitepölyrakeet käyvät strösselistä, kertoo Lönnqvist. |
Hunajaa ja siitepölyströsseliä
Lönnqvist käyttää makeuttamiseen ensisijaisesti hunajaa, koska siinä on tallella kaikki vitamiinit, mineraalit ja entsyymit. "Käytän hunajaa kun haluan makeutta smoothieihin, raakaleivonnaisiin
ja -jäätelöön tai lusikallisen hunajaa suolaisiin ruokiin, mutta käytän hunajaa
myös esimerkiksi kasvonaamioon. Paljonhan sitä menee, kausiluonteisesti", hän toteaa.
Hunajasta innostuttuaan raakaruokakokki otti selvää myös muista mehiläistuotteista.
"Käytän myös siitepölyä, joka sopii
loistavasti raakajäätelön päälle strösseleiksi ja on muutenkin täydellistä
ravintoa. Propolista käytän tukemaan immuunijärjestelmän toimintaa ja pidän sen
tuoksusta."
Miten jäätelöä tehdään?
Jäätelön tekeminen jäätelökoneella sujuu nopeasti, mutta se ei ole
välttämätön laite. Voit sekoittaa jäätelöä käsivatkaimella 15 minuutin välein
kahden tunnin ajan ja pakastaa vielä kolme tuntia, jotta jäätelöstä tulee
kuohkeaa, kuten jäätelökoneella valmistettaessa. Jäätelön valmistus on todella helppoa ja Lönnqvistin mielestä harvoin menee mikään
pieleen
Lisää hunajaisia raakajäätelöreseptejä ja pähkinämaidon valmistusohjeet löydät
osoitteesta http://rawdessertcollection.com/raakajaatelo/
Katso myös lisää Lönnqvistin raakajäätelövinkkejä MTV3:n Katsomosta.
Katso myös lisää Lönnqvistin raakajäätelövinkkejä MTV3:n Katsomosta.
Rusina-kanelijäätelö
2 dl maitoa. Voit käyttää myös pähkinä-, siemen-, kookos- tai
raakamaitoa
2 dl cashewpähkinöitä
2 dl cashewpähkinöitä
0,5 dl hunajaa
0,5 dl rusinoita
2 rkl kookosöljyä
1 rkl kanelia
1 tl aitoa vaniljaa
1/3 tl laadukasta suolaa
Aja ainekset tehosekoittimessa aivan sileäksi ja laita seos
jäätelökoneeseen 10-30 minuutiksi. Voit myös laittaa seoksen laakeaan astiaan pakastimeen, jolloin
sekoita jäätelöä 15 minuutin välein käsivatkaimella 2 tuntia ja pakasta 3
tuntia.
Koristele esimerkiksi kuivatuilla omenalastuilla tai siitepölyströsselillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti