Viime viikolla sain puhelinsoiton, jossa kyseltiin, mikä lienee tappanut joukottain ampiaisia kyselijän kotipihalle. En osannut vastata, joten pirautin hyönteistuntija Reima Leinoselle.
Ampiaisten, mehiläisten tai kimalaisten joukkokuolemille voi olla monta syytä. Usein syy voi kuitenkin jäädä löytymättä.
Kimalaiskuolemaan syynä voi olla ruoka ja sen puute. Jos esimerkiksi perhosten vaellus on erityisen voimakasta, niin perhoset käyvät samoilla apajilla ja kimalaisille ei jää ruokaa.
Tämä pörröinen hahmo on kimalainen. Kimalaisia voi kuolla joukoittain ruuan puutteeseen. |
Esimerkiksi mehiläisiin lehmus ei vaikuta samoin, vaan mehiläiset pystyvät tuottamaan herkullista lehmushunajaa.
Tietysti joukkokuolemaan voi olla syynä myös hyönteismyrkyn käyttö.
Kannattaa myös muistaa, että ampiaisista ja kimalaisista vain kuningatar talvehtii. Kuhnurit ja työläiset kuolevat siis luonnollisista syistä syksyllä.
Tarkan pörriäisten joukkokuoleman syyn selvittämiseksi pitäisi tietää mm. paikka, aika ja sääolosuhteet, ja silti kuolinsyy voi jäädä mysteeriksi. Mutta vaikka viime vuosina on puhuttu paljon mehiläisten mystisistä joukkokuolemista, niin mistään sellaisesta tuskin on kyse.
Tekstiä varten on haastateltu hyönteisiin erikoistunutta Reima Leinosta Kainuun ELY-keskuksesta.
Ja jos vielä on epäselvää, miten mehiläinen, ampiainen ja kimalainen eroavat ulkoisesti toisistaan, niin kannattaa lukea teksti ja katsoa kuvat.
Olen aina ollut kiinnostunut siitä mitä eri hyönteiset syövät. Hyvin mielenkiintoista tietää että lehmus ei kimalaiselle sovi. Onpa merkillistä.
VastaaPoistaTaika, niinpä, lehmuksen vaikutus kimalaisiin on yllättävä. Ilmeisesti kimalaisten joukkokuolemia ihmetellään usein, ja toisinaan ne löytyvät jopa päättöminä, kuten tässä Ylen jutussa kerrotaan: http://yle.fi/uutiset/paattomat_kimalaiset_kummastuttavat_mikkelissa/6241372
VastaaPoistaJa tässä Helsingin kirjaston tekstissä kerrotaan ilmiöstä vielä lisää: "Ruotsin Naturhistoriska riksmuseetin hyönteisasiantuntija Bert Gustafsson selvittää myös tätä ilmiötä. Lehmuksissa on kaksi sokerilajia, jotka ovat myrkyllisiä kimalaisille ja mehiläisille. Gustafssonin mukaan kimalaiskuolemaa on tutkittu ja 90 % tutkituista tapauksissa johtuvat juuri myrkyllisestä sokerilajista."
http://www.kysy.fi/kysymys/pihalehmuksen-oksiston-alle-maahan-tippunut-satamaarin-kuolleita