Hunajantuotannossa linkoaminen on se vaihe, kun hunaja poistetaan kennoista. Linkoamiseen on erilaisia välineita: pienehkön hunajamäärän jaksaa käsitellä käsikäyttöisellä lingolla, vähän isommassa auttaa moottori ja suuret erät hoidetaan järeämmän kokoluokan laitteistossa.
Sopivasti olin keskiviikkona mukana Mustialassa, jossa on Hämeen ammatti-instituutti järjestää mm. mehiläistarhaajan ammattitutkinnon opiskelua. Siellä linkoomossa pyörivät iso ja vähän pienempi linko.
Hunaja pyritään linkoamaan pian sen jälkeen, kun kehät on noudettu pesistä. Esimerkiksi rypsihunaja kiteytyy niin nopeasti, että jos sitä ei lingota heti, niin se kiteytyy kiinni kennoihin.
Ennen linkoamista hunajakennoista poistetaan mehiläisten tekemä vahakansi. Kuorinta tehdään esimerkiksi kuorimahaarukalla. |
Kuorinnan jälkeen kennot asetetaan linkoon. Pyörivän lingon keskipakoisvoima irrottaa hunajan kakuista. |
Mustialassa oli myös järeämmän kokoluokan kuorinta- ja linkouskalustoa. Tämä laite hoitaa kerralla lukuisten kakkujen kuorintaa ja linkousta, mutta vaatii tietysti ihmistyötäkin. |
Mustialan hunajaa pakataan kauniisiin lasipurkkeihin. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti