tiistai 6. toukokuuta 2014

Hunajantuotanto on Suomessa luomun edelläkävijöitä

Luomutuotteen tunnus EU:ssa on sirkkalehti
(ylempi purkki).
Aistinvaraisesti eli esimerksi maun
tai rakenteen perusteella
luomuhunajaa ei voi  erottaa tavanomaisesti
tuotetusta hunajasta.
Luomutuotannon kasvattamisen puolesta puhuvat nyt monet eri tahot: esimerkiksi EU:n komissio tiedotti maaliskuussa, kuinka luomutuotantoa halutaan lisätä.

Suomalainen mehiläishoito on luomutuotannon edelläkävijöitä. Noin joka kymmenes mehiläispesä maassamme kuuluu luomutuotantoon, ja myös noin kymmenen prosenttia hunajasadosta on luomua.

Tämä on iso määrä verrattuna esimerkiksi viljaan (2,2 prosenttia luomua), naudanlihaan (3,1 prosenttia) tai kananmuniin (4 prosenttia). Nämä luvut viime vuoden luomutuotannosta löytyvät Pro Luomun esityksestä.

Viime vuonna luomumehiläishoitoa harjoitti 57 tarhaajaa. Heillä oli yhteensä 4 116 mehiläispesää. Suurin osa luomuhunajasta tuotetaan Pohjois-Karjalassa ja Keski-Suomessa. Näillä alueilla oli yhteensä 2 500  luomumehiläispesää.

Luomutuotantoa valvotaan

Varsin usein suomalaisen tuotannon kohdalla törmää näkemykseen siitä, että "kaikkihan on Suomessa melkein luomua". Perustavanlaatuinen ero luomussa on kuitenkin se, että se on valvottua tuotantoa.

Mehiläishoidossa tämä tarkoittaa sitä, että tarhaajan on mm. pidettävä varsin tarkkaa kirjaa omasta toiminnastaan. Vuosittain suoritetaan luomutarkastus, joka on tarhaajalle maksullinen.

Tämän valvonnan ansiosta luomutuottajat ja heidän toimintansa tiedetään hyvin. Muille mehiläistarhaajille ei ole vastaavaa valvontajärjestelmää.

On tietysti totta, että mehiläishoidossa luomun ja tavallisen tuotannon väliset erot ovat pienempiä kuin esimerkiksi sianlihantuotannossa. Mutta luomutuotannon ehdot asettavat omat määräyksensä esimerkiksi pesien sijaintiin, rakenteisiin ja mehiläisten talviruokintaan liittyen.

EU:ssa luomutuotteisiin merkitään EU:n luomumerkki. Jos tuotteen alkuperä mietityttää,  niin uudella Eviran luomuhakupalvelulla voi selvitellä tuotteen tietoja.

Koostin Hunaja.netin sivujen Luomuhunaja-osioon kysymyksiä, väitteitä ja vastauksia liittyen luomumehiläishoitoon ja luomuhunajaan. Sieltä löytyy siis tarkempaa tietoa aiheesta. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti