perjantai 9. toukokuuta 2014

Kuka varasti kuusi mehiläispesää Forssassa?

Varastetut pesät olivat valkoisia kevytpesiä
eli väriltään erilaisia kuin tämän kuvan pesä.


Nyt tekisi mieli ryhtyä Sherlock Holmesiksi ja selvittää, kuka varasti kuusi mehiläispesää Forssassa.

Tällainen varkaus ei nimittäin ole mikään tavanomainen anastus. Edes rikollisemmalla mielenlaadulla varustetulle maalaistien kulkijalle tai kaduntallaajalle ei varmasti tule mieleen, että käynpä ohimennen varastamassa mehiläispesiä. Varkaalla on siis oltava sekä selkeä tarve pesille että tietämystä siitä, miten niitä käsitellään.

Varkauden kohteeksi joutuneella Matti Mattilalla on parisataa pesää, joten hänen tarhaukseelleen pesävarkaus ei aiheuta niin suurta vahinkoa, että koko hunajasato olisi vaarassa. Mattilalla on tosin ollut ikäviä tapauksia jo aiemmin:  viime vuonna häneltä hajotettiin ilkivaltana useita pesiä, ja aiemmin Mattilan pesät ovat kohdanneet suuria karhuvahinkoja.

Mattilalla on pesille vakuutus, joten hän saa jotain rahallista korvausta (yhden pesän arvo on 350 euroa, ja lisäksi tietysti tulee hunajasadon menetys). Mutta se ei tietysti korvaa harmia ja vaivaa, joka syntyy varkauksista ja ilkivallasta.

Toivottavasti tämä tapaus jää ainutlaatuiseksi. Pesiä menetetään tällä hetkellä runsaasti karhujen vuoksi, joten ei tähän mesikämmenten rinnalle kaivata pitkäkyntisiä.

Muistutukseksi kerrottakoon, että mehiläispesät ovat yksityisomaisuutta. Niitä ei saa mennä ronkkimaan ilman omistajan lupaa. Se voi olla myös vaarallista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti