perjantai 13. kesäkuuta 2014

Kauppa syyttää tietojärjestelmiä, kun ulkomaisten hunajien alkuperämaat ovat väärin

Kaupoissa on usein runsas hunajavalikoima, ja suuri osa hunajista on ulkomaisia. Joskus alkuperämerkinnät johtavat kuluttajaa harhaan: esimerkiksi suurena hunajan pakkausmaana toimiva Tanska voi näyttää myös hunajan alkuperämaalta, vaikka tanskalaista hunajaa tuskin kovin paljon tulee Suomeen.

Kiinalaisen hunajan hintalapussa
luki Tanska. Tanska on hunajan pakkausmaa.
Tällainen merkintätapa on virheellinen,
vaikka purkissa tiedot lukisivatkin oikein.
(Kuva: Heikki Härkönen)
Virheelliset merkinnät selitetään usein kauppojen tietojärjestelmillä, mutta sehän ei tietysti ole mikään oikea puolustus. Alkuperämerkintöjen on oltava oikein.

Virheitä voi olla myös nettisivujen tiedoissa. Taannoin huomasin, että Pirkka-tuotehaussa sekä Reilun kaupan hunajan että ulkomaisen luomuhunajan valmistusmaana luki Tanska. Todellisuudessa kyseiset hunajat olivat Etelä- tai Väli-Amerikasta. Eihän kumpikaan näistä hunajista voisi olla Tanskasta, sillä siellä ei tuoteta Reilun kaupan hunajaa, ja luomuhunajankin tuotanto on hyvin pienimuotoista.


Reilun kaupan hunajan tuotetiedoissa valmistusmaana
kerrotaan Tanska, vaikka se ei ole hunajan alkuperämaa.

Lähetin asiasta palautetta Ruokakeskolle. Ensimmäinen vastaus saapui Twitterin kautta. 



Jälleen vedottiin teknisiin syihin. Mielestäni on selvää, että pakkauksessa oleva tieto ei riitä: ihmiset hakevat netistä esimerkiksi alkuperämaita, ja tietojen on oltava oikein.

Seuraava vastaus tuli sähköpostitse.

"Tanskassa toimitettuja hunajalaatuja sekoitetaan ja yhdistellään, suodatetaan ja pakataan kuluttajapakkauksiin. Siten Tanskaa voidaan kutsua valmistusmaaksi. Pirkka hunajien pakkauksissa on maininta itse hunajan alkuperästä."

Edelleenkään Ruokakesko ei siis suostunut myöntämään virhettä. Lähetin vastauksen:

"Mielestäni tulkintanne on virheellinen.
Esim. Eviran sivuilla todetaan:

Sellaiset elintarvikkeet, joiden oleellinen raaka-aine on ulkomaista alkuperää, ja joiden valmistuskäsittely Suomessa on vähäistä, eivät muutu alkuperältään suomalaisiksi, vaikka niiden valmistusmaa tällöin onkin Suomi. Näissä tapauksissa raaka-aineen alkuperämaa tulee ilmoittaa, jos sen puuttuminen voi harhaanjohtaa ostajaa. Esimerkiksi Suomessa paistetun ulkomaisen leivän tai Suomessa pakatun ulkomaisen maidon alkuperä on ilmoitettava.”

Hunajan kohdalla kyse on nimenomaan vähäisestä käsittelystä ja hunaja muodostuu yhdestä ainesosasta, vaikka se purkissa olisikin useammasta hunajaerästä (siis samanlainen tuote kuin maito). Ei siis voi olla niin, että nettisivuilla EU:n ulkopuolelta tulevan hunajan valmistusmaaksi kerrotaan Tanska. Se on kuluttajan harhaanjohtamista. Moni tarkistaa näitä aluperämaita netistä, joten ei myöskään voi vedota siihen, että tieto on oikein purkissa."
Tämän jälkeen sain vastauksen:

"Olemme lisänneet kaikkien ulkomaisten Pirkka-hunajien osalta alkuperätiedot tuotteen kuvauksen yhteyteen käsin. Ratkaisu ei ole teknisesti paras, sillä mahdollisten alkuperätietomuutosten yhteydessä tiedot eivät päivity automaattisesti verkkoon. Tässä tilanteessa ratkaisu on kuitenkin kuluttajan näkökulmasta selkein. Toivomme, että pystymme tulevaisuudessa kehittämään tuotetietojen teknistä järjestelmää siten, ettei verkkoon pääsisi virheellisiä alkuperätietoja."

Eli nyt siis esimerkiksi tuon Reilun kaupan hunajan kohdalla mainitaan tuotekuvauksessa alkuperämaat, mutta tuotetiedoissa valmistusmaa on edelleen Tanska. Nettitiedot nytkähtivät siis vähän parempaan suuntaan, mutta ovat edelleen harhaanjohtavat. 

Kommentoin Ruokakeskolle myös sitä, että tuskin hunaja on ainoa tuote, jota tämä koskee. Varmasti on monta muutakin vastaavaa tuotetta, joiden alkuperämaa on eri kuin se maa, jossa tuote esimerkiksi pakataan. Ruokakeskolta myönnettiin tilanteen olevan näin.

Aika tavalla tässä tapauksessa tietysti ärsytti se, että Ruokakesko ei suostunut heti myöntämään virheitä, vaan vetosi ensin tietojärjestelmiin ja sitten virheelliseen tulkintaan velvoitteesta ilmoittaa alkuperämaat. 

Kuluttajana virheellisistä alkuperämerkinnöistä kannattaa ensimmäisenä kertoa kauppaan. Jos mikään ei muutu, niin Eviran sivujen kautta löytyy yhteystietoja ja palautteenantomahdollisuuksia.

2 kommenttia:

  1. Eipä ole vieläkään lisätty alkuperämaata muihin pirkka hunajien tuote-kuvauksiin.Vaikka niin väittivät tehneensä.

    VastaaPoista
  2. Terve, ostin Pirkka monikukkahunajaa. Pakkauksessa on ilmoitus: Kotimaista hunajaa. Valmistuttaja Kesko, valmistaja Hunajayhtymä oy. Kun avasin purkin, se oli täynä juoksevaa hunajaa, joka on minulle tuttua ulkolaisista pastoroiduista hunajatuotteista. Heidän kotisivuillaan, heidän monikukkahunajansa alluperämaa on Unkari. He kehuvat sitä nimenomaan helppokäyttöiseksi hunajakasi. Muuta monikukkahunjaa Hunajayhtymä oy:llä ei ollut tarjolla. Mistähän Unkarin hunaja mahtaa olla peräisin!!!
    Epäilylseni puhtaasta k..tuksesta on niin vahva, että ostan enää paikallisilta tuottajilta hunajaa. Matti

    VastaaPoista