maanantai 9. kesäkuuta 2014

Ruotsalaistesti: kahdessa ulkomaisessa juoksevassa hunajassa sokeria

Ruotsalainen Testfakta testautti seitsemän ulkomaista, juoksevaa hunajaa. Kahdesta hunajasta, joiden alkuperäksi ilmoitettiin EU:n ulkopuoliset alueet, löytyi lisättyä sokeria ja sitruunahappoa. Ulkomaisten hunajien laaduntarkkailua Suomessa hoitavat erityisesti vähittäiskaupat. 

Ruotsalaiset teettivät hunajatestin Ranskassa. Huijaushunajat olivat Eldorado- ja Coop-tuotemerkeiltä. Hunajien alkuperä oli EU:n ulkopuolelta. Kumpaakaan hunajaa ei tiettävästi myydä Suomessa. Kyseiset hunajat olivat kilohinnaltaan testatuista hunajista halvimmat.

Coopin hunajantoimittaja, tanskalainen Jakobsens, kritisoi testimenetelmää epäluotettavaksi. Testit tehnyt laboratorio piti kritiikkiä aiheettomana.

Elintarvikehuijausten syynä on tietysti raha. Mehiläisten kukkien medestä tekemä hunaja on arvokasta. Sokeri ja vastaavat tuotteet ovat halpoja, jolloin niitä saatetaan hyödyntää huijausmielessä. Kuluttaja ei yleensä voi aistinvaraisesti erottaa hunajaan lisättyä sokeria. Hunaja-nimellä myyty tuote ei saa sisältää muuta kuin hunajaa.

Tarkkailussa antibiootit ja lisätyt sokerit

S-ryhmä tarkkailee ulkomaisten hunajien laatua vaatimalla tavarantoimittajilta analyysitodistuksia. Lisäksi S-ryhmä tekee hunajille pistokokeita mahdollisten lisättyjen sokerien selvittämiseksi. Näytteenotto ei kohdistu kotimaisiin hunajiin.

Näin kertoo Sari Ristaniemi, joka työskentelee ryhmäpäällikkönä S-ryhmän päivittäistavarakaupan ketjuohjauksen laadunvarmistus- ja vastuullisuustiimissä.

Analyysitodistuksilla halutaan varmistaa, että hunaja täyttää asetetut vaatimukset ja se sisältää vain hunajaa. Hunajista tarkkaillaan myös seitsemää eri antibioottia. Näiden suhteen ollaan erityisen tarkkana riskimaiden, kuten Kiinan, kohdalla.

Lisäksi hunajille tehdään erilaisia entsyymitestejä, jotka paljastavat mm. hunajan ikään ja käsittelyyn liittyviä näkökulmia. Tavarantoimittajat voivat tehdä myös GMO:hon liittyvää analytiikkaa.

Siitepölyanalyyseja eli hunajien alkuperän kartoituksia ei yleensä tehdä. Jos alkuperän osalta herää epäily, niin siitepölyanalytiikkaa voidaan käyttää lisänä muiden alkuperä- ja jäljitettävyysselvitysten kanssa.

Pistokokeiden lisäksi S-ryhmä voi analysoida hunajia kuluttajilta tulleen palautteen tai kansainvälisen elintarviketurvallisuuden riskihälytysten perusteella.

Lähihunaja käy kaupaksi

S-ryhmän päivittäistavarakapan koko maan valikoimissa on 39 hunajatuotetta, joista yhdeksän on kotimaista. Lisäksi alueosuuskaupoilla on valikoimissaan 120 paikallista hunajatuotetta.
”Hunaja on hyvä esimerkki tuotteessa, jossa halutaan ostaa lähituotetta”, Ristaniemi toteaa.

Viimeisen vuoden aikana kotimaisen hunajan osuus S-ryhmän päivittäistavarakaupan hunajien myynnistä on ollut noin kolmasosa.

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry ottaa vuosittain noin 140 näytettä kotimaisista hunajista. Näytteillä valvotaan hunajien laatua ja alkuperää.

1 kommentti:

  1. Hienoa että valvontaa on ja näyttää ihan toimivaltakin. Kiitos siitä!

    VastaaPoista