Raija Albertilla on mehiläispesiä sekä vanhan maalaistalon pihapiirissä että metsässä. |
Raija Albertin pihapiirissä Liperissä, Pohjois-Karjalassa,
mehiläiset keräävät meden villikasveista, kuten voikukasta, horsmasta ja
vadelmasta. Niistä syntyy Lammun lumo -hunajaa.
"Luomu on hunajassakin nyt trendikästä”, Raija Albert
toteaa. ”Meillä on täällä hyvät mahdollisuudet luomutuotantoon, joten miksipä
mahdollisuuksia ei hyödyntäisi?”
Luomutuotannossa mehiläispesien on sijaittava vähintään
kuuden kilometrin päässä vilkkaista teistä, kaatopaikoista tai muista
vastaavista saastelähteistä. Mehiläistarhan pääsatokasvit voivat olla luonnonkasveja tai luomuviljeltyjä. Myöskään ns. tavanomainen viljely pesien läheisyydessä ei haittaa, kunhan pellot ovat ympäristötukiehtojen mukaiset.
Raija Albert kasvatti tänä kesänä pesien määrää. Se tapahtuu jaokkeilla eli pesä tavallaan
jaetaan ja osa mehiläisistä siirretään uuteen pesään.
"Alkukesästä minulla oli pihassa neljä pesää, ja nyt niitä on jaokkeiden ansiosta toistakymmentä. Mutta pitää nyt katsoa, ovatko kaikki riittävän vahvoja talvehtimaan.”
Jaokkeiden tekemisen myötä Raija Albertilla tuli vastaan yksi luomutuotannon haasteista: pesiin käytettävien vahapohjukkeiden pitää olla luomumehiläisvahaa.
"Alkukesästä minulla oli pihassa neljä pesää, ja nyt niitä on jaokkeiden ansiosta toistakymmentä. Mutta pitää nyt katsoa, ovatko kaikki riittävän vahvoja talvehtimaan.”
Jaokkeiden tekemisen myötä Raija Albertilla tuli vastaan yksi luomutuotannon haasteista: pesiin käytettävien vahapohjukkeiden pitää olla luomumehiläisvahaa.
”Onneksi sitäkin sitten löytyi tarpeeksi", Albert sanoo.
Luomutarhauksen säännös tosin antaa sen verran lievennystä, että jos luomuvahaa ei ole markkinoilla, niin uusilla tarhoilla ja siirtymävaiheessa voi käyttää tavanomaista vahaa. Siitäkin on oltava analyysitodistus, joka osoittaa, ettei vaha sisällä luomutuotannossa kiellettyjä aineita.
Luomutarhauksen säännös tosin antaa sen verran lievennystä, että jos luomuvahaa ei ole markkinoilla, niin uusilla tarhoilla ja siirtymävaiheessa voi käyttää tavanomaista vahaa. Siitäkin on oltava analyysitodistus, joka osoittaa, ettei vaha sisällä luomutuotannossa kiellettyjä aineita.
Pihan lisäksi Albertilla on pesiä metsässä. Sieltä tulevan hunajan hän on
nimennyt Korpihunajaksi, ja satokasveina on ainakin puolukkaa ja mustikkaa.
Myös Raija Albertin poika tuottaa hunajaa, mutta hänen hunajansa on joensuulaista kaupunkihunajaa. Kaupunkihunaja ei luonnollisesti voi olla luomua.
Luomuhunajan ja tavallisen hunajantuotannon välillä on
muitakin eroja kuin sijainti ja luomuvaha. Esimerkiksi mehiläisille
talviruuaksi annettavan sokerin on oltava luomua, ja talveutuksessa pesissä saa käyttää vain
luonnonmateriaaleja, kuten puuta.
Mehiläistarhaajalle luomutuotannon kustannukset ovat
suuremmat, sillä esimerkiksi mehiläisten talviruokinta maksaa enemmän. Lisäksi
tarhaaja joutuu maksamaan luomutarkastusmaksua. Raija Albert haluaa viestiä hunajansa luomulaadusta myös pakkauksella, joten luomuhunaja myydään kauniissa lasipurkissa. Albertin mukaan ihmiset yleensä ymmärtävät hyvin myös luomun kalliimman hinnan.
”Erityisesti nuoremmat arvostavat luomua”, Albert toteaa.
Kaksi vuotta sitten Lammun hunaja sijoittui Suomen Paras Hunaja -kisan lajihunajien sarjassa toiseksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti